College heeft voornemen bodemkwaliteitskaart PFAS vast te stellen
Foto: Roel Slootweg/Shutterstock

College heeft voornemen bodemkwaliteitskaart PFAS vast te stellen

THOLEN - Het college van burgemeester en wethouders van Tholen maakt bekend dat zij van plan zijn om de bodemkwaliteitskaart PFAS gemeente Tholen vast te stellen. 


PFAS is de verzamelnaam voor de stoffen PFOA, PFOS en GenX en wordt gezien als een zeer zorgwekkende stof (ZZS). Het zijn stoffen die de mens heeft gemaakt om hun specifieke eigenschappen zoals brandwerend en vuil- en waterafstotend. De stoffen zijn jarenlang gebruikt in industriële processen en ook in allerlei alledaagse toepassingen zoals verf, pannen, kleding, blusschuim en cosmetica. 

Onderzoek

Vanaf 1 oktober 2019 is het verplicht de PFAS-waarde in de bodem te onderzoeken, voordat gestart kan worden met grondverzet. Er mag geen grond vervoerd worden als de PFAS-waarde niet bekend is. Om grondverzet mogelijk te maken in gebieden waar geen verdachte bodemverontreiniging aanwezig is, willen de gemeenten in Tholen en de Bevelanden de huidige bodemkwaliteitskaart (BKK) voorzien van een extra laag voor PFAS. "Hiermee brengen we de kwaliteit in kaart voor onze gemeente. Door vaststelling van deze kwaliteit is bij grondverzet minder onderzoek nodig. Dit bespaart tijd en geld."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief