Wisenten op slikken van de heen krijgen nog meer ruimte
Foto: Rien Burgers

Wisenten op slikken van de heen krijgen nog meer ruimte

SINT-PHILIPSLAND - In het voorjaar van 2020 zijn er 11 Wisenten losgelaten op de Slikken van de Heen. Deze zomer zijn er zelfs drie kalfjes geboren zodat de kudde nu uit 14 dieren bestaat. Dit is de eerste keer deze grote grazers in Zeeland ingezet werden. Vandaag, dinsdag 1 september, is hun gebied zelfs vergroot. 


Het is de bedoeling dat de dieren door hun specifieke graasgedrag het gebied een meer open karakter gaan geven. Ze eten namelijk planten als de adelaarsvaren en dijkviltbraam, die andere grazers links laten liggen. Ook eten ze bast van berken en schuren ze jonge boompjes om. Daarnaast maken ze op veel verschillende plaatsen zandbaden die op hun beurt weer allerlei insecten aantrekken.

Verkennen
Ze hebben nu een ruim half jaar kunnen wennen aan een klein deel van het terrein en nu is het tijd om ze het gehele gebied te laten verkennen. Om de dieren dit in alle rust te kunnen laten doen, sluiten we het gebied tijdelijk af. Dit is ook voor de veiligheid van de dieren en de bezoekers. In de wenperiode wordt goed in de gaten gehouden waar hun favoriete plekken zijn en waar ze graag eten. Met deze informatie kunnen we de wandelroutes aanpassen waar nodig en hopen we begin 2021 het gebied weer toegankelijk te maken voor bezoekers.

Excursies
Voor de mensen die de Wisenten in de wenperiode willen zien, hebben we langs de voet van de dijk een wandelpad aangelegd en organiseren we een aantal excursies speciaal naar de grote grazers. Meer informatie over deze excursies is te vinden op www.hetzeeuwselandschap.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief