Brian Alwind (DSV), Frank Hommel (wethouder gemeente Tholen), Arno van Berlo (DSV) tijdens de ondertekening.
Brian Alwind (DSV), Frank Hommel (wethouder gemeente Tholen), Arno van Berlo (DSV) tijdens de ondertekening. Archieffoto: Gemeente Tholen

Gemeente: 'De transactie met DSV wijkt niet af '

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - De transactie met DSV wijkt niet af van de verkoop van grond aan andere bedrijven. Dat zegt de gemeente Tholen naar aanleiding van kritiek van de ABT-fractie. Han van 't Hof is van mening dat de gemeente tussen de 25 en 30 miljoen euro misgelopen in de overeenkomst die men heeft gemaakt met DSV en liet geen spaan heel van de deal. De gemeente is echter een andere mening toegedaan.

Een lage grondprijs, uitstel van betaling op de koopsom, geen clausule over het doorverkopen van grond, pad vanaf 1 januari onroerendzaakbelasting (OZB), herverkavelingsrente, rioolheffing en afvalstoffenheffing betalen. Het zijn volgens Van 't Hof allemaal douceurtjes en cadeaus die Tholen aan DSV heeft vertrekt. Hij sprak in een twaalf pagina tellende brief aan de gemeente zelfs van ongeoorloofde staatssteun.

Grondprijs

De gemeente Tholen reageert nu ontkennend op de verwijten en komt met een reactie. "De transactie met DSV wijkt niet af van het verkopen van bedrijfsgrond aan andere bedrijven", zo begint men. De gemeente geeft aan dan de grondprijs conform is aan de grondprijs die door de raad is vastgesteld. "Omdat de grondprijzen in Tholen door de gemeenteraad zijn vastgesteld is onderhandelen over de grondprijs door het college niet mogelijk. Dit in tegenstelling tot wat het ABT suggereert dat het college een slecht onderhandelresultaat op de grondprijs bereikt zou hebben."

Uitgestelde betaling

Volgens het college komt het vaker voor dat bij gronduitgifte een maatwerkoplossing gezocht wordt wanneer er niet gelijk betaald kan worden. "Gedacht kan dan worden aan uitgifte in erfpacht of zoals, ook al vaker toegepast, een uitgestelde betaling in combinatie met de nodige zekerheden. In dit geval was uitstel gewenst in verband met de sale en leaseback constructie. Na een jaar zou het complex aan een belegger verkocht worden en zou vooraf de koopprijs voor de grond worden betaald. De koopsom is inmiddels voldaan", aldus de gemeente.

Staatssteun

DSV hoefde geen bankgarantie te overleggen. Volgens ABT uiterst vreemd, maar B&W verduidelijkt: 'We hebben het aanbod van DSV om hypotheek te verlenen op de kavel, een concerngarantie en daarbovenop nog een ontbindende voorwaarde door onze adviseurs laten toetsen. De zekerheid bleek volgens onze adviseurs voldoende. We hebben daarom geen bankgarantie geëist. Van het verwijt dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun wil Tholen niet weten. "Er is pas sprake van ongeoorloofde staatssteun wanneer een bedrijf boven een ander bedrijf bevoordeeld wordt. Met andere woorden wanneer niet marktconform wordt gehandeld. Naar onze mening is dit niet het geval.

Niet ongebruikelijk

Wat betreft de belastingen zegt B&W: "Het is niet ongebruikelijk om deze lasten per begin van een kalenderjaar over te laten gaan op de nieuwe eigenaar. Ook bij grondaankopen door de gemeente Tholen hanteren we die lijnen en valt het voordeel onze kant op. Bijvoorbeeld bij de grondaankopen van twee hectare naast het bedrijventerrein in Sint Philipsland en 6,5 hectare nabij bedrijventerrein Tholen. Deze werkwijze is niet in strijd met de wet en ook niet ongebruikelijk. Vooraf hebben wij dit nogmaals nagevraagd bij een notariskantoor."

Ook de andere verwijten van ABT worden door de gemeente weerlegt. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief