Afbeelding
Archieffoto: Iman Fase

Er komt dit jaar geen Thoolse Lampionnentocht

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Er komt dit jaar geen Thoolse Lampionnentocht. Dat laat de organisatie weten. Vanwege de coronamaatregelen vindt men het niet haalbaar en gepast om om het evenement door te laten gaan. Toch komt Stichting Tholen Sterk wel direct met troostende woorden: "Gelukkig blijft er voor ons, de inwoners en bezoekers van Tholen nog genoeg om naar uit te kijken, zoals de Havendagen in 2021.Ondanks de maatregelen blijven we positief en is inmiddels energiek begonnen met de voorbereidingen."

Stichting Tholen Sterk blijft naar eigen zeggen positief in het voorbereiden van evenementen en festiviteiten, maar moet ook realistisch zijn met de mogelijkheden die worden geboden om deze te organiseren. "Zeker nu nog leidt dat tot het moeten nemen van minder leuke beslissingen, zoals het afgelasten van de Thoolse Lampionnenoptocht. Dit vrolijke evenement dat normaal gesproken in oktober zorgt voor het vrolijke aanzicht van lampionnen door de straten van Tholen, kan helaas geen doorgang vinden door de huidige regels en voorschriften", aldus de organisatie.

Havendagen

Wel lijkt het erop dan de inwoners van Tholen, en daarbuiten, uit kunnen kijken naar de Havendagen van volgend jaar. "De editie van 2020 - die in het teken stond van 75 jaar vrijheid - is verplaatst naar 2 tot en met 5 juni 2021, met het zwaartepunt op zaterdag 5 juni. Inmiddels is 90% van de programma-onderdelen verplaatst naar volgend jaar. Ook de twee bruisende artiestenavonden staan op de planning met op vrijdag onder andere de internationale act Captain Jack, Lange Frans, George Baker, T-Spoon en Danny de Munk."

Vaccin

De kaartverkoop is al gestart. "Afwachten tot groen licht wordt gegeven is eigenlijk geen optie”, aldus William van Leeuwen, voorzitter van Stichting Sterk. “We verliezen kostbare tijd als we niet al met de voorbereidingen zouden starten. We hopen gewoon dat de wereld juni volgend jaar weer opstart als het gaat om evenementen. Dan zijn we misschien zelfs een van de eerste waar bezoekers naartoe kunnen.” Of al het werk zin heeft, hangt natuurlijk af van de beschikbaarheid van een vaccin. “Toch is iedereen voor en achter de schermen blij de draad weer op te kunnen pakken. Ook al is er geen zekerheid.”

Stadsrechten

Vast staat dat het evenement het grootste bevrijdingsevenement binnen de provincie Zeeland gaat worden, zo belooft Stichting Tholen Sterk. "Het uitstellen naar 2021 zorgt ervoor dat de activiteiten een extra bijzonder moment omlijsten: het feit dat Tholen dan 655 jaar stadsrechten heeft. Hoe vlug gaat de tijd als je bedenkt dat het al vijf jaar geleden is dat Tholen uitbundig 650 jaarstadsrechten vierde."

Vrijwilligers

Van Leeuwen maakt meteen van de gelegenheid gebruik om vrijwilligers te werven. "We zijn blij dat het bestuur is uitgebreid met twee nieuwe Thoolse bestuursleden: Martijn Meerman en Gerbert de Voogd", zegt hij. Mensen die ook graag meehelpen kunnen zich melden bij het bestuur van Stichting Tholen Sterk. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief