Afbeelding
Foto: SWS

Haven vanStavenisse in nieuw jasje

Door: Jacoline de Boer Algemeen

STAVENISSE - Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar de Haven van Stavenisse. Er is de afgelopen tijd hard gewerkt door het SWS-bestuur (Sportvissers& Watersportvereniging Stavenisse) samen met de Gemeente Tholen om de haven aantrekkelijker te maken. En met succes en tot grote vreugde van Wilbert van de Berge, voorzitter van SWS: "De haven behoort gewoon tot het dorp. Waar is er nog een dorp waar de haven nagenoeg in het midden ligt?”

De haven van Stavenisse, wie kent hem niet? Ook al kom je weinig tot nooit in Stavenisse zelf, de meeste mensen van het eiland weten precies waar de haven ligt. De haven is in 1685 aangelegd en is één van de weinige havens in de gemeente Tholen die zich nog in de oorspronkelijke staat bevindt. Wat de haven ook zeer bijzonder maakt is het feit dat deze over twee bergings- en reddingschepen beschikt die ook nog eens professioneel bemand zijn.

Handen ineen

De haven heeft 180 ligplaatsen en biedt een 12-tal plaatsen aan passanten. Bij het uitvaren van de haven krijg je een 180 graden spectrum op de Oosterschelde. De laatste jaren ging de bezettingsgraad van de haven al flink omhoog en steeds meer passanten weten inmiddels de weg te vinden naar de gezellige haven. SWS en de gemeente zagen graag de bezettingsgraad verder stijgen en sloegen daarom de handen ineen. Wilbert van de Berge, voorzitter van SWS: ”We hopen nu dat de bezettingsgraad volgend jaar weer een aantal procent hoger ligt”.

Moderniseren

De laatste tijd is er hard gewerkt om de haven verder te moderniseren. Er kwam uitbreiding van camerabewaking en het Wifi netwerk werd uitgebreid. De trailerhelling en de parking liggen er weer piekfijn bij en ook zijn verschillende installaties gereinigd of vernieuwd. Verder werd er gecontroleerd op brandveiligheid en er zijn nieuwe brandkasten geplaatst. Maar ook de planken op de steigers en de loopbruggen werden hersteld waar nodig en kregen een nieuwe verflaag. Om de toegankelijkheid en de kwaliteit van de ligplaatsen te verbeteren werd de haven uitgebaggerd en het bessenwier in de havengeul werd gemaaid en verwijderd.

Samenwerking

De samenwerking met de gemeente ervaart SWS als zeer prettig. “Het is voor de gemeente ook van belang dat de bezettingsgraad omhoog gaat om zo de kosten te kunnen drukken. De samenwerking verloopt fantastisch, er zijn korte lijnen, het verloopt gewoon heel prettig”, legt Wilbert uit. De komende tijd zal SWS samen met de gemeente nog in overleg gaan om de steigers opnieuw te herinrichten zodat ook grotere boten kunnen aanmeren, wat uiteindelijk tot een groter aantal passanten zal leiden. Wilbert is blij met de steun van de gemeente. “De haven behoort tot het dorp. Waar is er nog een dorp waar de haven nagenoeg in het midden ligt”.

Nieuwe website

SWS nam de promotie de laatste tijd dan ook flink onder handen. Op 4 augustus 2020 kwam er nieuwe website, www.havenstavenisse.nl. Op de website is alles te vinden over de haven en haar geschiedenis. Ook is de website uitgebreid met een nieuwsblog waarbij SWS leden en niet leden op de hoogte houdt rondom het laatste havennieuws. Op 21 augustus 2021 houdt de SWS haar eerste Havendag. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief