Afbeelding

Website gemeente nog niet toegankelijk genoeg

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - De website van de gemeente voldoet niet aan toegankelijkheidseisen voor mensen met een beperking. Dat laat het gemeentebestuur weten na vragen van de ChristenUnie. Sinds een maand zouden alle overheidswebsites aan een aantal eisen moeten voldoen en daar een verklaring aan moeten hangen. Onder andere vanwege de coronacrisis is dat nog niet gelukt.

Sinds 23 september moeten alle overheidswebsites voldoen aan toegankelijkheidseisen voor mensen met een beperking. Maar in 70% van de gevallen is dat niet zo. De ChristenUnie wilde weten of Tholen haar zaken wel op orde heeft. “We vinden het heel belangrijk dat iedereen volwaardig deel kan nemen in de samenleving. Daarvoor moeten alle overheidssites toegankelijk zijn. Extra noodzakelijk nu door corona veel mensen met een beperking nog meer afhankelijk van het internet zijn omdat ze moeilijk de deur uit kunnen om zaken op het stadhuis te regelen.”

Ook zijn gemeenten verplicht een toegankelijkheidsverklaring op hun website te plaatsen. “De website NU.nl deed in het voorjaar onderzoek onder alle 355 gemeenten en concludeerde toen al dat drie kwart van de gemeenten nog niet voldeed aan toegankelijkheidseisen voor slechtzienden en slechthorenden. Slechts de helft van deze gemeenten dacht dit op tijd in orde te hebben”, blikt CU terug.

Tholen laat desgevraagd weten: “De website www.tholen.nl is gebouwd met dienstverlening en toegankelijkheid als uitgangspunt. De basis van die website voldeed toen aan de eisen en doet dat nog steeds. In de website zijn nadien echter meerdere systemen geïntegreerd ten behoeve van de online dienstverlening. Het komt voor dat die systemen niet volledig of niet tijdig voldoen aan de (toenemende) eisen van toegankelijkheid. Ook documenten, audionotulen en/of video’s die door ons geplaatst zijn op de website zorgen voor verminderde toegankelijkheid. De website voldoet daarom op dit moment nog niet geheel aan de vereisten”, zegt men.

De site voldoet nog niet, maar dat is volgens het college niet de reden waarom er nog geen toegankelijkheidsverklaring is gepubliceerd. “Dat staat daar los van. De verklaring geeft een beeld van de stappen die de gemeente nog moet zetten om volledig toegankelijk te worden en het tijdspad waarin de gemeente dat wil doen. Van de 355 gemeenten hebben op dit moment 191 gemeenten de verklaring geregistreerd. Van die 191 gemeenten voldoen slechts een paar gemeenten volledig aan de eisen. Voor de verklaring dient een audit op de toegankelijkheid plaats te vinden door een gecertificeerde partij. Dat is gebeurd. De auditrapportage moet vervolgens verwerkt worden in de toegankelijkheidsverklaring. Daar zijn we nu mee bezig. Onze intentie was de verklaring tijdig te registreren en op te nemen op onze website. Door de Coronacrisis hebben we vanaf maart 2020 de prioriteiten van het team informatievoorziening moeten verleggen naar het thuiswerken. Dat heeft de nodige impact gehad. Daarnaast kregen we te maken met een vacature binnen het team informatievoorziening. Daardoor hebben we die planning niet gehaald.”

Tholen wil de verklaring in ieder geval nog dit jaar registeren. “Daar zal naar verwachting blijken dat wij tot categorie B behoren; voldoet gedeeltelijk. Wij zijn nu bezig een qua tijd en geld realistisch plan van aanpak op te stellen.”, besluit B&W. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief