Vincent van der Veen is van IVN Natuurouders/Zeeuwse Natuur.
Vincent van der Veen is van IVN Natuurouders/Zeeuwse Natuur. Foto: Vincent van der Veen

Herfstvakantietips om buiten te spelen en te leren

Door: Eugene de Kok Algemeen

Het is herfstvakantie. Een mooie gelegenheid om buiten te genieten. Vincent van der Veen van IVN Natuurouders/Zeeuwse Natuur ziet graag dat mensen -  kinderen in het bijzonder - vaker de natuur ingaan.

Met het project Natuurouders helpt het IVN juffen en meesters van Zeeuwse scholen met buiteneducatie. Vincent van der Veen heeft volop tips om in deze vakantie buiten te genieten, te spelen en te leren.

Koolmees

Hij is trots op de Natuurouders. “Zij maken het mogelijk dat Zeeuwse kinderen buiten het klaslokaal van alles leren over de natuur. Je kunt natuurlijk een koolmees herkennen aan de hand van een plaatje in een boek, maar kinderen vinden het veel leuker en onthouden het beter als ze zo’n diertje in het echt zien. Bovendien is het gezond om buiten te zijn en lekker te bewegen.”

Smikkelen

In de herfstvakantie kan iedere (groot)ouder aan de slag als ‘natuurouder’ tijdens een wandeling. “Op de website www.natuurinzeeland.nl staan leuke gebieden, die je al dan niet met een gids kunt ontdekken. Ook kun je in je eigen tuin of op straat in de natuur bezig zijn. Plant bijvoorbeeld bloembollen samen met je kind. Daar is het nu de tijd voor. Het liefste doe je dat natuurlijk via het principe ‘tegel eruit, plantje erin’. Dan hebben de bijen en vlinders komend voorjaar weer wat te smikkelen.” 

Van der Veen wijst op zoekkaarten die onder meer op de website van IVN staan. “Er staan allerlei vogels of insecten op. De beestjes die je ziet, kun je afstrepen. In de herfstvakantie is de versie met paddenstoelen natuurlijk extra leuk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief