Afbeelding

Ger van de Velde-de Wildeverlaat haar burgemeesterspost

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Burgemeester Ger van de Velde-de Wilde is bezig aan haar laatste dagen als burgemeester van de gemeente Tholen. Donderdag 12 november is haar afscheid in de Thoolse gemeenteraad. Op 15 november legt ze het ambtsketen voorgoed naast zich neer. In een persoonlijk afscheidsinterview blikt ze terug op haar tijd als burgermoeder van het eiland Tholen.

Waarom solliciteerde u op de functie van burgemeester voor Tholen?

“Ik had destijds de ambitie om nog ergens burgemeester te worden. Mijn burgemeesterschap in gemeente Goedereede was geëindigd door de herindeling van Goeree-Overflakkee en mijn waarnemend burgemeesterschap in Albrandswaard was geëindigd, omdat er weer een kroonbenoemde burgemeester kwam. Ik had toen even geen werk. Op een gegeven moment maakte collega Nuis bekend dat hij ging stoppen in Tholen en vanaf dat moment was mijn interesse meer dan gewekt en heb ik mij op die sollicitatie geconcentreerd. Een prachtige plattelandsgemeente, in Zeeland en qua grootte passend.”

Als wat voor gemeente heeft u Tholen van 2014 tot heden ervaren? Welke uitdagingen zag u?

“Ik heb gemeente Tholen en haar inwoners leren kennen als hardwerkende, geen acht tot vijf mentaliteit zijnde gemeenschap. Waar men veel voor elkaar over heeft. Met een rijk verenigingsleven, veel vrijwilligers en mantelzorgers, veel gemeenschapszin en met een grote diversiteit aan ondernemers en bedrijvigheid. Het verder door ontwikkelen van de gemeente Tholen was een uitdaging. Het meer en meer zoeken van de samenwerking met andere gemeenten. Ook het vormgeven van de grote decentralisaties, jeugdzorg en de WMO waren pittig. Dat geldt ook voor de bouwopgaaf die er lag en het aantrekken van bedrijven. We kwamen immers net uit de crisis. Kortom; uitdagingen genoeg om met het college en de gemeenteraad aan te mogen werken.”

Wat voor burgermoeder was u?

“Ik was iemand die veel te vinden was in het veld, tussen de mensen. Toegankelijk en aanspreekbaar. Niet alleen bij officiële gebeurtenissen, want ik ging ook gewoon op verzoek ergens heen om er een kijkje te nemen. Ook nam ik vaak zelf het initiatief voor een werkbezoek of om deel te nemen aan een activiteit in de gemeenschap zoals de Atelierroute, de Kunstdagen en de zaterdagmiddagconcerten.

Wat heeft u bereikt? 

“Op de veiligheid-portefeuille en in het samenwerkingsdossier heb ik veel kunnen betekenen. De strakke lijn wat betreft hennepkwekerijen, de pilot voor het aannemen van een BOA voor drie jaar. Deze heeft inmiddels al meer dan 150 klachten opgepakt. Ook heb ik veel gedaan in de samenwerking binnen Zeeland met het Overleg Zeeuwse Overheden en de samenwerking tussen de dertien gemeenten en natuurlijk met de Provincie en het Waterschap. Ook was ik betrokken in de verlenging van de samenwerking met Itawa in Polen.”

Wat heeft u doen besluiten de ambtstermijn niet te verlengen?

“Ik heb altijd aangegeven niet tot mijn 70ste te willen werken, iets wat in het burgemeestersambt wel zou mogen. Ik word dit jaar nog 65, officieel gaat mijn pensioen dus pas over 1,5 jaar in. Maar dan is dat rond de gemeenteraadsverkiezingen wanneer er ook een nieuwe raad komt. Dan zou er ook een ander college kunnen komen. Dan óók nog een nieuwe burgemeester zou heel ongelukkig zijn voor een gemeente. Verder vind ik dat ik na 25 jaar eigenlijk wel een stapje terug mag doen. Ik werk vanaf mijn 18 jaar en het is nu tijd voor iets anders. Toch zal het afscheid me nog wel zwaar vallen, want ik ga geen dag zonder plezier naar mijn werk. Maar het is goed zo.”

Hoe gaat u uw tijd invullen? Ben u bang voor ‘het zwarte gat’?

“Nee, daar ben ik niet bang voor. Ik heb nog wat bestuurswerk, waaronder het voorzitterschap van de stichting Landschapsbeheer Zeeland. En verder hebben mijn man en ik hobby’s genoeg dus dat komt wel goed. Wandelen, lezen, fietsen, paar daagjes weg, puzzelen en ook ga ik weer met mijn spinnenwiel aan de slag. Maar ook tijd maken voor familie, vrienden en kennissen , want sociale contacten onderhouden met een drukke baan als burgemeester is heel moeilijk.”

Welk moment in uw burgemeesterschap zal u het meeste bijblijven? 

“De dieptepunten zijn de trieste dingen die in de gemeenschap gebeuren. Dus ongelukken met dodelijke afloop of grote (bedrijfs)branden waar ondernemers en of inwoners alles kwijt zijn. Dieptepunt vond ik ook het ingooien van de ramen en uitbranden van de auto bij mijn buren. Vermoedelijk alleen omdat zij een mening hadden over de vestiging van zonnepanelen op grond tegenover hun woonhuis. Dieptepunt was ook wel de beschuldigingen vanuit de Foundation Maerloo. Dat heeft mij diep geraakt. Gelukkig heeft de rechter de Foundation terecht gewezen en aangeven dat de aantijgingen buitenproportioneel waren en zijn onze voormalige gemeentesecretaris en ik zelf vrijgepleit. Daar waren we heel blij mee. Hoogtepunt vond ik het Koninklijk Bezoek in 2018. Koning en Koning op bezoek in Anna-Jacobapolder, in Sint-Annaland en in Tholen. En wat een prachtig weer en wat een mensenmassa op de been. En ook de opening van het Huijs van Rosevelt door Prinses Beatrix in 2016 vond ik een bijzondere bijeenkomst om mee te mogen maken. Maar ik kan ook met veel plezier terugkijken op de opening van het Watersnoodhuis in Stavenisse, de opening van Sassegrave en de Kunstkamer Holland Huis in Scherpenisse, de opening van het reddingsstation in Tholen en ga zo maar door. Ook geniet ik van de vele burgerinitiatieven die het daglicht hebben gezien. Teveel om op te noemen. Bovenal genoot ik gewoon van alle mooie contacten die ik in en buiten de gemeente Tholen mocht hebben, waarbij ik altijd probeerde een goede ambassadeur te zijn.”

Hoe voelt het afscheid?

“Het afscheid voelt dubbel. Ik heb een bewuste keus gemaakt en daar sta ik achter, maar ik merk aan mezelf dat ik meer stil sta bij hetgeen ik allemaal zal gaan missen en dat ik loslaten zeker heel lastig ga vinden. Ik snap als geen ander dat mijn afscheid door Corona een andere invulling krijgt, maar onze gezondheid gaat boven alles! Ik ben wel blij dat de gemeenteraad toch apart voor mij en Krijn Jan bij elkaar wil komen om afscheid te nemen. Zonder verdere familie en met nauwelijks gasten. Gelukkig kan iedereen die interesse heeft via Omroep Tholen live meekijken. Dat is dan weer een hele bijzondere manier om er, hetzij op afstand, toch bij te zijn.” [n]

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief