Afbeelding
Foto:

Die Heenetrecht heeft Voedselbosje op het schoolplein

Door: Vera de Geus Algemeen

OUD-VOSSEMEER - De leerlingen van groep 4,5 en 6 van Die Heenetrecht in Oud-Vossemeer hebben samen met IVN Natuureducatie maandag een voedselbosje op het schoolplein geplant. 30 vierkante meters tegels zijn verwijderd om plaats te maken voor een eetbare oase: een Voedselbosje.


De leerlingen kregen eerst een gastles van Janneke Donkers van IVN natuureducatie. In de gastles hebben we het over hoe een boer zijn gewassen verbouwd en wat hij hier allemaal voor moet doen en hoe het systeem van een voedselbosje in elkaar zit. Zo hebben de kinderen wat achtergrondinformatie voordat ze zelf aan de slag gaan als assistent hoveniers.

Subsidie

IVN natuureducatie plant in 2020 in totaal 8 Voedselbosjes op schoolpleinen in Zeeland. De Voedselbosjes komen in Zeeland door een subsidiebijdrage van de Provincie Zeeland en rijksprogramma Jong Leren Eten. Op elk eiland komt minimaal één bosje te staan. Janneke Donkers vertelt: “Als IVN vinden we het belangrijk dat kinderen in de praktijk leren waar hun voedsel vandaan komt. Door kinderen vanaf begin af aan te betrekken en zelf het voedselbosje te laten aanplanten creëren we direct een band met het bosje en alles wat daar in groeit en bloeit. Met leuke doe- en soortkaarten betrekken we de jonge pioniers in de wereld van voeding, bodem en bereiding. Zo leren kinderen de planten kennen en hoe deze verzorgd, geoogst en uiteindelijk bereid worden. En ondertussen dragen we ook bij aan de bewustwording rondom klimaatadaptie, tegels eruit en groen erin..”

Krentenboom

Van citroenmelisse tot colakruidEen Voedselbosje is een soort 3D moestuin, maar dan eentje die veel minder onderhoud vergt. Het heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen in een aantal lagen. Het bosje leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze er het hele jaar staan of terug komen na de winter. Van krentenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar.

Flinke boost

Groene Revolutie Zeeuwse SchoolpleinenHet Voedselbosje is onderdeel van IVN’s Groene Revolutie: een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven. Binnen de groene revolutie willen we op alle schoolpleinen in Zeeland binnen één schoolgeneratie een groene leer- en speelplek creëren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief