Trudi Groeneweg: Ik heb natuurlijk ook niet alle wijsheid in pacht, maar op een gegeven moment weet ik wel of iets klopt'
Trudi Groeneweg: Ik heb natuurlijk ook niet alle wijsheid in pacht, maar op een gegeven moment weet ik wel of iets klopt' Foto: FOTO GERTRUDE SNOEI

'Je kunt beter geld verliezen dan je gezicht'

Door: Eduard van Elsacker / Kim Kustermans Algemeen

In 1995 nam Trudi Groeneweg het bedrijf Bagro Vastgoed van haar vader over. Vader Groeneweg had het bedrijf begin jaren 70 opgericht met zijn compagnon. Ondertussen wordt het bedrijf al weer ruim 25 jaar geleid door Trudi. Bagro Vastgoed koopt woningen van particulieren in heel Nederland en brengt binnen 48 uur een bod uit. Ook krijgt het bedrijf woningen aangeboden die via de zogenaamde executieprocedure verkocht moeten worden. Daarnaast verhuurt Bagro panden. Sinds de laatste jaren is het ontwikkelen van nieuwbouwprojecten erbij gekomen als extra tak.


Wat spreekt jou zo aan in dit vak?

“Handel! Handel boeit me. Dat leer je niet, dat heb je in je. Daarnaast is het een mooi en vrij beroep en kan ik zelf mijn tijd indelen. Bij mij is het er natuurlijk ook met de paplepel ingegoten. Mijn vader had een landbouwbedrijf en dit handelsbedrijf, dus er was altijd wel wat te doen. Ik ben er in gegroeid en vind het echt een fantastisch leuk vak! Mooi is ook om bij de mensen thuis te komen. Voor mijzelf vind ik het ook altijd een prachtige uitdaging om scherp te blijven in de aankoop.”


Hoe gaat zo’n aankoop in zijn werk?

“Van tevoren bekijken we wat er te vinden is over het pand op internet. Zo kan ik al selecteren of iets interessant is voor beide partijen. Daarna maak ik een afspraak. Het is dus niet zo dat we een bod doen en meteen weer weggaan. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen en het moet voor de mensen ook goed voelen. We gaan eerst in gesprek met de huiseigenaren, proeven wat de wensen zijn en bouwen zo het vertrouwen.

‘Een handelaar en een makelaar zijn twee aparte vakken en die mag je ook niet allebei beoefenen’

Binnen 48 uur brengen we geheel kosteloos en vrijblijvend een bod uit. De waarde bepalen we op basis van verschillende zaken. Allereerst luister ik naar mijn gevoel en bepaal ik voor mezelf ‘wat is het pand waard en wat kan ik bieden’. Ook check ik de straat: wat staat er te koop en wat is er verkocht? En zo kom ik tot een prijs. De verkoop van de panden doen we bij gerenommeerde makelaars. Een handelaar en een makelaar zijn twee aparte vakken en die mag je ook niet allebei beoefenen. Dus ik focus me op de handel en kijk aan de zijlijn mee of alles in het verkoopproces goed verloopt.”


Vind je het lastig om tijd vrij te nemen?

“Nee, dat gaat tegenwoordig heel goed. Pakweg 20 jaar geleden wist iedereen: als ik ‘kwijt’ was, dan zat ik op kantoor of was ik bij cliënten. Dat was eigenlijk geen gezonde situatie. Naarmate dat ik ouder werd, leerde ik steeds beter om ‘nee’ te zeggen. Als mensen hun woning willen verkopen, zouden ze het liefst gisteren een bod willen. Vroeger was ik zo gek dat ik bij wijze van spreken zelfs ‘s nachts kwam aangereden. Nu geef ik wel aan dat de ochtend erna voor mij de eerste mogelijkheid is. Anders word je verschrikkelijk geleefd. Ik doe mijn werk met ontzettend veel plezier en tijd indelen gaat heel goed.”


Vraag je je vader nog wel eens om advies?

“Nu niet meer. In het begin deed ik dat nog heel af en toe met moeilijke panden. Ik vroeg dan of hij even mee wilde kijken. Toch was het achteraf gezien niet nodig geweest, want aan het einde van de rit kwam ik toch weer terug op mijn eigen punt. Ergens vroeg ik om een bevestiging bij iets wat ik zelf al wist. Ik heb natuurlijk ook niet alle wijsheid in pacht, maar op een gegeven moment weet ik wel of iets klopt. Ik koop rond de 80 huizen per jaar en het komt een enkele keer voor dat ik het verkeerd zie. Maar dat houdt me ook weer scherp. Ik blijf continu leren.”


Hoe bevalt het als vrouw in dit vak?

“Heel goed! Er zijn maar weinig vrouwen die dit doen en dat biedt voordelen. Allereerst vind ik het belangrijk om de tijd te nemen en kennis te maken met een bak koffie. Daarnaast heb ik sterk het idee dat het ‘vrouw zijn’ vaak meer vertrouwen wekt bij de klant. Tegenwoordig gebeuren er rare dingen als mensen aan de deur komen. Vroeger viel het ‘vrouw zijn’ soms wel tegen hoor, maar dat had wellicht ook met mijn leeftijd te maken. Dan keken klanten - als ik alleen binnenstapte - of mijn vader ook meekwam. Maar naarmate ik ouder werd, gebeurde dat niet meer.”


Wat vind jij belangrijke eigenschappen voor een ondernemer?

“Ga serieus met afspraken om. De kracht van je bedrijf zit in het nakomen van afspraken en verplichtingen. Je kunt beter geld verliezen dan je gezicht. Heb je een afspraak om iemand om 10 uur te bellen, doe dat dan niet de dag erna. Het klinkt logisch maar ik merk dat het nog te weinig gebeurt.

‘Als het goed gaat, geniet er dan van. Maar ga niet naast je schoenen lopen of gekke dingen doen ‘

Kun je een afspraak niet nakomen? Dan informeer je een cliënt! Zelf hamer ik erop en dat wordt zeker gewaardeerd. Ook eerlijkheid is essentieel. En ook heel belangrijk altijd jezelf blijven. Als het goed gaat, geniet er dan van. Maar ga niet naast je schoenen lopen of gekke dingen doen. Niemand is meer of minder. Ik denk dat je juist groot wordt door klein te blijven.”


Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?”

Met mijn moeder. Zij is vijf jaar geleden overleden. Ik zou nog heel graag met haar willen praten. Mijn moeder had alles. Zij was een heel mooie, sterke en lieve vrouw die als een blok naast mijn vader stond. Ik heb veel van mijn moeder geleerd en ze heeft mij en mijn zussen een mooie liefdevolle opvoeding gegeven.”[n]



Naam:

Trudi Groeneweg

Leeftijd: 

48 jaar

Bedrijf: 

Bagro Vastgoed

Functie: 

Directeur / Eigenaar

Hobby’s:

“In mijn vrije tijd ga ik graag op vakantie met mijn vriend. Ook kan ik lekker genieten in de tuin of ontspannen in de sauna. Daarnaast ben ik nogal opruimerig, ik houd ervan dat het netjes is. Ook ga ik graag gezellige dingen doen met mijn vier fantastische zussen! Er is bijna altijd wel wat te doen, maar het is ook wel eens lekker om een dag niets op de planning te hebben.”

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief