Afbeelding

Het jaar waarin Carrosserie Elenbaas B.V. CO2-neutraal werd

Door: Vera de Geus Algemeen

Voor 2020 zou er eigenlijk een jubileum gepland staan. Een welverdiend feest; Carrosserie Elenbaas e B.V. bestaat namelijk 130 jaar. Een sterk familiebedrijf onder leiding van de inmiddels 4e en 5e generatie Elenbaas. Helaas gooide corona roet in het eten. “In eerste instantie dachten we dan maar gewoon een 130+1 jubileum te vieren, inmiddels zijn we er nog niet zo zeker van of dat er wel mogelijk is. Laten we eerst maar eens afwachten tot die corona weg is”, zo vertelt Rens.

Maar er zou in ieder geval genoeg te vieren zijn. “2020 was een van de betere jaren. Door corona gingen in er maart een aantal truckfabrikanten 8 tot 10 weken dicht; wat ervoor zorgde dat trucks niet geleverd kon worden. Toch zorgde dat er niet voor dat wij er last van hadden. We hadden een volle orderportefeuille liggen. We kijken ongeveer een kwartaal vooruit. Ook hebben we dit jaar onze ISO- certificering mogen behalen. Men weet door deze certificering, dat wij werken met inachtneming van alle regels en protocollen die daartoe behoren”, zo vertelt de ondernemer. 

Zonnepanelen

Ook was 2020 het jaar waarin het bedrijf CO2-neutraal is geworden; Binnen en buiten is alles voorzien van ledverlichting en er liggen zonnepanelen op het dak. Dit levert, buiten het milieutechnische aspect, ook een aanzienlijke besparing op. De dieselheftruck is vervangen door een elektrische. Deze heftruck is zelfs sterker dan de diesel, wel moet natuurlijk worden opgelet dat deze op tijd wordt opgeladen.

Gemotiveerd personeel

“We hebben uitstekend en gemotiveerd personeel, mensen die het goed naar hun zin hebben. Dit vertaalt zich in hoe lang ze al bij ons werkzaam zijn; er zijn werknemers die 12,5 jaar, 25 en enkelen zelfs 30 jaar in dienst zijn. We hebben een personeelsvereniging die leuke dingen organiseert. Ook bieden wij zeer afwisselend werk. We geven jonge mensen ook mogelijkheden zich het vak eigen te maken; we zijn een leerbedrijf en staan als zodanig ook geregistreerd bij verschillende scholen in de regio. Het is jammer dat geruime tijd de technische opleidingen, zoals een LTS, ondergewaardeerd werden. Uiteindelijk komt de sector handen tekort. Er is te weinig jonge aanwas”, legt Rens uit. 

Vijfde generatie 

Rens zit al 43 jaar in het bedrijf. In 1982 is hij met broer Henry toegetreden tot de V.O.F. Later is daar ook broer Hans bij gekomen. Hans is later een andere richting op gegaan en Henry is sinds vorig jaar als ZZP’er een eigen bedrijf begonnen; wel op het terrein van Carrosserie Elenbaas. Inmiddels staat de 5de generatie klaar voor opvolging. De beide zoons van Rens zullen uiteindelijk het stokje overnemen.

Specialisatie

Rens ziet de toekomst positief in, aangezien ze zich sinds een aantal jaren meer zijn gaan specialiseren. Carrosserie Elenbaas is importeur van Lamberet en Ekeri. Lamberet is een Franse producent van koelopleggers, koel carrosserieën en isolatiekits voor bestelbussen. Zij maken alleen voertuigen voor geconditioneerd transport. Ekeri is een Finse producent van opleggers waarvan de zijwand is voorzien van harmonica zijdeuren. Verder zijn ze regiodealer voor Zuid-West Nederland van Palfinger. Deze Oostenrijkse producent maakt autolaadkranen, Epsilon kranen, haakarmen en portaal lossystemen. Palfinger onderscheid zich door zeer innovatief te zijn en daardoor ook wereldleider in zijn segment is. “We zijn trots dat we deze merken mogen voeren, het grote voordeel van de specialisatie is dat de klanten ons nu ook makkelijker weten te vinden.”

Vond je dit een mooi artikel, en wil je meer van dit soort verhalen lezen over de inwoners, organisaties en ondernemers uit Tholen? Koop dan het unieke Jaarboek Tholen 2020! Je bestelt het jaarboek voor 19.95 euro via www.bodeshop.nl. En voor slechts tien euro extra steun je ook nog jouw lokale nieuwsvoorziening door Vriend van de Bode te worden! Je ontvangt dan ieder jaar het unieke jaarboek over Tholen, en geniet het hele jaar door van mooie lezersacties. Ga voor meer informatie naar www.vriendvandebode.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief