Thoolse kunst naast schatten uit 't Rijks
Foto: Jacoline de Boer

Thoolse kunst naast schatten uit 't Rijks

THOLEN - Werken van Marcel van Tienen hangen naast wereldwerken in het Markiezenhof. Helaas zijn ze vanwege de lockdown niet te bezichtigen, maar Van Tienen hoopt dat velen daarna de reizende tentoonstelling van het Rijksmuseum bezoeken. Er worden veertig schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum getoond. Gekoppeld aan die tentoonstelling konden lokale kunstenaars hun schilderijen tentoonstellen. 120 werden er ingezonden, er was plek voor 14. Van Tienen heeft de eer om vier schilderijen te leveren.


De 71-jarige Marcel van Tienen is allang geen onbekende meer in de kunstenaarswereld. Zijn sporen heeft hij inmiddels ruim verdiend door zijn prachtige werken. Buiten dat heeft van Tienen ook jarenlang een dierenwinkel in Tholen gehad, ook daardoor is hij geen onbekende op het eiland. Marcel had altijd al twee passies, dieren en schilderen. Jarenlang wist hij beide passies te combineren al heeft het schilderen wel een tijdje op een lager pitje gestaan toen van Tienen zijn dierenwinkel had.

Compositie

Van Tienen groeide op in Bergen op Zoom. In de jaren 70 volgde hij aan de Kunstacademie in Breda de opleiding tot grafische vormgever. In dat beroep was hij tien jaar werkzaam totdat hij begon met zijn dierenwinkel. “Ik heb veel geleerd tijdens mijn tijd als grafisch ontwerper. Vooral het gevoel voor compositie heb ik daar geleerd, iets wat ik dagelijks gebruik in het maken van mijn schilderijen”, vertelt van Tienen.

Grote onderscheiding

Later volgde Marcel nog vijf jaar modeltekenen en -schilderen in Bergen op Zoom. De jaren daarna had van Tienen het druk met zijn dierenwinkel maar de passie voor het schilderen bleef. Zo is van Tienen nooit gestopt met schilderen. In 2019 pakte hij weer een studie op, ditmaal in Antwerpen. Hij studeerde af met de vermelding ”met grote onderscheiding”. Op uitnodiging van de Stedelijke Academies waar hij zijn voorgenoemde studie volgde, begon van Tienen nog met een tweejarige masteropleiding afdeling schilderen.

Exposities

inds 2015 waren Marcel zijn schilderijen vijfmaal te zien bij exposities. Zo hingen zijn schilderen in Antwerpen, Knokke, Zierikzee, Bergen op Zoom, Huijbergen en dan nu wederom weer in Bergen op Zoom. Op dit moment hangen er twee schilderijen van interieurs en twee landschapsschilderijen in het Markiezenhof. Twee landschapsschilderijen zijn zelfs al verkocht. Hoewel iedere kunstenaar op zijn eigen manier werkt heeft Marcel toch wel een ietwat aparte manier van werken. Marcel vertelt:” Veel schilders doen eerst voorstudies. Ze tekenen als het ware eerst op een kladblok en zetten hem dan over op doek. Ik werk gelijk op het doek. Het schilderij is eigenlijk mijn kladblaadje waardoor de spontaniteit van het schilderij blijft. De eerste opzetten maak ik binnen een paar uur. Ben ik tevreden dan maak ik hem af, ben ik niet tevreden? Dan haal ik hem weg of verplaats ik iets als de compositie niet naar mijn zin is. De compositie is erg belangrijk. Een schilderij valt of staat met een goede compositie. Elk schilderij, van wie dan ook”. De expositie is afhankelijk van de maatregelen nog te zien tot 7 maart 2021. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief