Thoolse huisartsen klaar voor vaccinatie-campagne
Foto: Iman Fase

Thoolse huisartsen klaar voor vaccinatie-campagne

De Thoolse huisartsen Disseldorp, Jahangir, Kuijlen, Rutten, Bakkerus, Hottentot, Kloet, Meijndert, Van Wingerden en Van Doorn zijn er klaar voor. Ze zijn overtuigd van het nut en de noodzaak van het coronavaccin: “We zien de vaccinatie-campagne als een uitdaging, maar die gaan we met een gerust hart en vol vertrouwen tegemoet.”


Graag leggen zij hun patiënten het belang van vaccineren uit. “Veel mensen begrijpen al heel goed dat alleen vaccineren een goede kans biedt op herstel van ons sociale leven. Het virus kost veel levens, en veroorzaakt een maatschappelijke en economische schade die niet in cijfers is uit te drukken. Zonder vaccin zal er geen verandering kunnen komen in deze situatie. We verwachten dat door het vaccin het aantal besmettingen erg af gaan nemen, en daarmee ook het aantal ernstig zieke mensen door covid19”

Twijfel is er volgens hen op Tholen niet zo veel. “We komen weinig mensen tegen die twijfelen over het vaccineren. Het overgrote deel lijkt blij met de komst van het vaccin en vertrouwt op de deskundigheid van de instanties die medicijnen en vaccinaties goedkeuren. Er zijn ook mensen die twijfelen. Deze twijfel wordt bij sommigen veroorzaakt door bezorgdheid over veiligheid van het vaccin, en bij sommigen door berichten van complotdenkers met een heel andere agenda. Wat betreft de eerste groep: we begrijpen heelgoed dat er veel vragen leven. We kiezen allemaal voor zorgvuldigheid. Gelukkig zijn er betrouwbare sites zoals die van het RIVM en de Rijksoverheid waarop veel vragen worden beantwoord. Daar valt onder andere te lezen dat het vaccin je DNA absoluut niet verandert, en dat de hulpstoffen die bij het vaccin zitten ook niet gevaarlijk zijn deze dosering. Bovendien is het vaccin ontwikkeld volgens methodes die al sinds jaar en dag gebruikt worden. Er was al veel bekend over corona-achtige virussen, wat veel tijd heeft gescheeld bij de ontwikkeling van dit vaccin.”

De huisartsen zijn blij zelf snel aan de beurt te zijn: “We hebben vertrouwen in de organisaties die de veiligheid van medicijnen controleren en zijn overtuigd van het nut en de noodzaak van het vaccineren. De vaccinatie zorgt ervoor dat we straks onbezorgder onze patiëntenzorg kunnen doen. Op dit moment hebben we nog dagelijks veel te maken met covid19 en moeten we steeds alert zijn op mogelijke besmettingen. We dragen namelijk de verantwoordelijkheid voor al onze patiënten, onze praktijkmedewerkers en onze familieleden. We zien dan ook niet op tegen de campagne. We zijn blij ons steentje te kunnen bijdragen in het oplossen van de huidige problemen. We zijn gewend grote groepen jaarlijks te vaccineren tegen de griep. Uiteraard vormt deze vaccinatie-campagne een nieuwe uitdaging maar die gaan we met een gerust hart en vol vertrouwen samen met onze praktijkmedewerkers aan.”


Tot slot hopen de Thoolse huisartsen dat de campagne de pandemie snel verdrijft. “Gedurende de afgelopen 10 maanden heeft voor iedereen de wereld op z’n kop gestaan. Niets was meer vanzelfsprekend. We hebben als huisartsen ons steeds geprobeerd zo goed mogelijk aan te passen aan de omstandigheden. We werden daarin begeleid door de overheid en onze beroepsverenigingen. Helaas heeft elke huisarts mensen verloren uit zijn of haar praktijk aan een covid19-infectie, die anders nog geleefd zouden hebben. We hopen en verwachten dat door de vaccinatiecampagne we weer terug kunnen keren naar normaler leven.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief