Bijzonder onderzoek naar Kasteel Sint-Maartensdijk

SINT MAARTENSDIJK - Het kasteel van Sint Maartensdijk is donderdag onderworpen aan een bijzonder onderzoek dat voor de allereerste keer in Europa wordt toegepast. Het betreft de zogenoemde vliegend ‘LiDAR’ onderzoek. De LiDAR technologie is als primeur gebruikt door National Geographic om oude Maya beschavingen en tempels in beeld te brengen in het amazonegebied en nu was het Smerdiekse kasteel als eerste locatie van Europa aan de beurt. “We zijn dan ook zeer vereerd”, zo laten de betrokkenen weten.


“Met het onderzoek wordt door middel van dronevluchten met LiDAR technologie gekeken waar zich resten bevinden. De archeologen van Antea Group zijn momenteel aan het kijken hoe deze technologie in Nederland ingezet kan worden bij archeologische onderzoeken. Het kasteel van Sint Maartensdijk is daarbij bijzonder omdat het in de jaren zestig van de vorige eeuw deels al werd opgegraven. Daarmee weten we voor een deel als waar de buitenmuren van het kasteel zich bevinden en kunnen de archeologen daarmee van Sint Maartensdijk leren wat de potentie is van LiDAR onderzoek in Nederland. Archeologisch onderzoek vindt plaats omdat er op dit moment plannen zijn om de geschiedenis weer fysiek zichtbaar te maken”, zo legt men uit. 

Het project is een samenwerking van Timek, bewonersgroepen, gemeente en voor het archeologisch deel met Antea. Het is de verwachting dat de LiDARbeelden het beeld van het kasteelterrein in brede zin verrijken en dat dit nieuwe beeld direct mee kan worden genomen in de planvorming van Timek voor dit bijzondere stukje van Sint Maartensdijk. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief