Busreizigers betalen hun reizen straks achteraf
Foto:

Busreizigers betalen hun reizen straks achteraf

THOLEN - Scholieren en andere reizigers in het openbaar vervoer gaan vanaf 2 mei per kilometer betalen. De provincie en Connexxion zeggen dat met ‘Zeeland Voordeel’ het reizen flexibeler, eerlijker en eenvoudiger wordt. De reizigers betalen met het systeem achteraf alleen voor de gemaakte reizen en bouwen daarmee korting op. 


“Hoe meer je reist, hoe voordeliger het wordt”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas, die zegt dat het andersom ook waar is. “Mensen die heel weinig gebruik maken van het openbaar vervoer gaan iets meer betalen per kilometer.”

Wie voor 20 euro per maand reist bouwt al korting op. Sowieso is 130 euro per maand het maximum wat iemand kwijt is. Studenten krijgen in het nieuwe systeem tien procent korting op hun facturen. Driekwart van de reizigers in het Zeeuwse openbaar vervoer zijn studenten.

Met ‘Zeeland Voordeel’ zijn er geen zones meer, maar kun je reizen in de hele provincie. Nu heb je alleen abonnementen voor bepaalde trajecten en zones in Zeeland. “Als je als student stage gaat lopen in een andere plek of een vakantiebaantje hebt, kun je daar niet komen met je abonnement. En als je ziek wordt, loopt het door. Dat is met dit nieuwe product niet het geval.” Het is een primeur, zegt Van der Maas. “In Oostenrijk werken ze hier al mee, maar wij zijn de eerste regio in Nederland met dit nieuwe reisproduct. Het maakt het reizen met de bus volgens ons een stuk aantrekkelijker. Zo gaan hopelijk meer mensen gebruikmaken van het ov en komen er meer inkomsten binnen.” Vanaf 2 mei reist iedereen met ‘Zeeland Voordeel’. Het is dan nog steeds mogelijk om zonder abonnement te reizen met de bus. Van der Maas hoopt dat op termijn ook de trein aansluit. “Dit is de opmaat naar het grotere verhaal.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief