De twee gezichten van Mariska
<p>Mariska als het personage Medivh.&nbsp;</p>

Mariska als het personage Medivh. 

(Foto: Stephanie Lechner )

De twee gezichten van Mariska

THOLEN - Ze heeft een grote variëteit aan hobby’s. Zo houdt Mariska van Hulsel uit Tholen van schilderen, fotograferen, tekenen en boetseren en ook maakt ze sieraden en dobbelstenen. Daarnaast vindt ze grime ook erg leuk om te doen en houdt ze van muziek maken, zingen en online gamen. “Ik heb veel hobby’s, besef ik nu ik het opnoem. Er is er echter één die alles met elkaar verbind: Cosplay.”


Cosplay is het uitbeelden van een karakter uit een film, serie, boek of game. “Er zijn verschillende cosplay- of fantasyfestivals waar ik normaliter graag naartoe ga. Bijvoorbeeld Elfia, Castle Fest en Dutch Comic Con. “Op deze festivals zie je de meest uiteenlopende personages rondlopen. Je ziet mensen als piraat verkleed, maar ook mensen die hun personage tot in detail hebben uitgewerkt, het kostuum volledig zelf ontworpen hebben en maanden aan hun personage werken. Tijdens deze festivals zijn er wedstrijden, degene met de meest accurate cosplay en het beste optreden kan mooie prijzen winnen. Ik ben ook een keer in de prijzen gevallen. ”

Mariska doet al sinds 2010 aan cosplay en ze heeft de meest uiteenlopende personages uitgebeeld. Van Medivh (een personage uit de game Warcraft 3) tot Ursula uit de kleine zeemeermin, niks is Mariska vreemd. “Het leukste is het als je niet herkend wordt.” Op dit moment is Mariska onder andere bezig met een Star Wars-karakter. Er worden regelmatig fotoshoots georganiseerd waar ik als cosplaymodel of als cosplayfotograaf aanwezig ben. Ik zie het als kunst.”

“Het mooie van deze hobby is dat ik er heel veel in kwijt kan. Je tekent het ontwerp. Onderdelen van een kostuum maak je onder andere met bijvoorbeeld Worbla, een plastic die je kan verwarmen en modelleren. Daarna moet alles geschilderd worden en het is natuurlijk ook de bedoeling dat ik het daadwerkelijk kan dragen. Daarom maak ik meestal een kostuum die ik dan “op proef” draag naar een festival. Als je het de hele dag draagt, weet je precies wat er beter kan. Ik maak de sieraden zelf. Naast het kostuum oefen ik dan ook met de grime. Vrijwel al mijn hobby’s kan ik dus samenvoegen. Ik haal hier zoveel energie uit!” Inmiddels is de hobby van Mariska veel meer geworden dan een hobby. “Het is een stukje van mijn leven geworden. Ik heb zoveel mensen leren kennen door de cosplay, zoveel vrienden gemaakt. Het mooie van de festivals is dat iedereen daar zo positief is. Er wordt geen ruzie gemaakt, er is geen competitie. Iedereen wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. Dat is toch wat anders dan in het dagelijks leven. Het was zo fijn om erachter te komen dat er veel meer mensen zijn met dezelfde interesses!” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief