‘Een IKEA-kastje? Dat zou ik zelf niet snel in mijn huis zetten’
Foto: Remko Vermunt

‘Een IKEA-kastje? Dat zou ik zelf niet snel in mijn huis zetten’

Van balies tot kastenwanden en van keukens tot bureaus. Bijna alles wat je in huis nodig hebt, kan Thijs Buuron zelf maken. “Alleen stofferen doen wij niet”, legt de 23-jarige interieurbouwer uit. Al sinds 2016 werkt hij bij Vovosa Interieuwbouw in Bergen op Zoom en dat doet hij met veel plezier. “Het is allemaal maatwerk en iedere dag is dan ook anders.”


Eerlijk is eerlijk. In eerste instantie wilde Thijs helemaal geen interieurbouwer worden. “Ik wilde eigenlijk elektricien worden, maar na een dagje meelopen besloot ik dat dat niets voor mij was. Toen wilde ik de bouw in, maar dat heeft mijn vader me afgeraden. Hij vond dat ik iets moest doen waarbij je meer met details bezig bent.” En zo kwam het dat Thijs Buuron de opleiding interieur-/meubelmaker ging volgen bij wat toen nog het Markiezaatcollege heette. Tijdens zijn studie kwam hij al terecht bij Vovosa Interieurbouw. “Eerst liep ik er één of twee dagen stage. Later ging ik er een half jaar werken en leren tegelijk en toen ik afgestudeerd was, mocht ik blijven.” En dat bevalt hem goed. “Het werk is nooit hetzelfde. We maken dan ook niet de standaard dingen.”

Korte lijntjes

Thijs werkt samen met collega Sander Scheurwater én eigenaar Wim Doggen. “En op dit moment loopt er ook een meisje stage bij ons”, vertelt Thijs. Een relatief klein team dus. “En daardoor werken we erg zelfstandig. We voeren zelf het gesprek met de klant, maken een offerte, tekenen, meten alles in en, als de klant goedkeuring heeft gegeven, wordt alles gemaakt en uiteindelijk wordt alles gemonteerd bij de klant.” Het is dus het complete plaatje. “Wim kijkt nog wel met een schuin oog mee en omdat het relatief een klein team is, zijn de lijntjes altijd kort”, stelt Thijs en dat kan collega Sander alleen maar beamen.

Veel denkwerk

Sander volgde dezelfde opleiding en kwam eind 2016 bij Vovosa te werken. “De afwisseling maakt dit beroep zo leuk. Iedere dag heb je wel weer iets anders te doen. We beginnen iedere dag om 07.30 uur met een bakje koffie en vaak horen we op dat moment pas wat we gaan doen die dag, tenzij je met een grotere opdracht bezig bent natuurlijk.” Sander wist al van jongs af aan dat hij dit wilde gaan doen. “Ik wilde zelf dingen maken. Ik heb ook nog even bij een timmerman stage gelopen, maar dit is toch veel preciezer werk.” Veel van dat werk gaat tegenwoordig machinaal. “Maar er komt wel heel veel denkwerk bij kijken”, stelt Thijs. “We kunnen niet iets in de machine gooien, zodat het er aan de andere kant helemaal klaar uitkomt.” Om altijd up-to-date te blijven volgen de jongens ongeveer eens in het halfjaar een cursus. “Bijvoorbeeld als we met een nieuw tekenprogramma gaan werken of als een leverancier een nieuw materiaal uitbrengt.”

Voor- en nadelen

Zelf vindt Thijs zijn werk het leukst als er een uitdaging inzit. Zoals bijvoorbeeld bij het maken van particuliere kasten op een zolder mét een kap. “Daar heb je vaak te maken met allerlei verschillende hoeken. Dat is lastig, maar wel een leuke uitdaging.” Minder leuk vind hij het als hij op pad wordt gestuurd om problemen met houtrot bij de mensen thuis op te lossen. “Dat is niet waarvoor ik geleerd heb. Ik kan het wel, maar het is gewoon minder leuk.” Als hij een nadeel van zijn werk moet benoemen, moet Thijs toch even nadenken. “Sommige dingen kunnen we niet met de lift tillen, dus dat moet je dan toch alleen of even met z’n tweeën tillen. Dat kan weleens zwaar zijn, maar daar raak je eigenlijk ook wel aan gewend.” Maar echt grote nadelen aan het vak, zien de jongens niet. Ze raden het dan ook iedereen aan om interieurbouwer te worden.

Vloeken in de kerk

“Je krijgt echt eer van je werk. Zelf vind ik het het leukste om in de werkplaats bezig te zijn, maar als je het dan gemonteerd hebt bij de klant, dan zie je wel het complete plaatje en dat is altijd mooi om te zien. Het is geen standaard IKEA-kastje.” Zelf zouden de jongens dan ook nooit iets van de Zweedse gigant kopen. “Dat is echt vloeken in de kerk. Misschien dat ik het tijdelijk even zou plaatsen, maar als ik op mezelf ga, maak ik zo snel mogelijk mijn eigen meubels.”

n

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief