Annet Hage: ‘Heerlijk om me terug te trekken met mijn glaskralen’
Foto:

Annet Hage: ‘Heerlijk om me terug te trekken met mijn glaskralen’

SINT ANNALAND - Creativiteit zit in de familie. “Het is me met de paplepel ingegoten”, zo vertelt Annet Hage uit Sint Annaland. “Mijn moeder was altijd al aan het borduren, haken en kaarten maken. Mijn hobby ben ik per ongeluk tegengekomen. Een vriendin van mij maakte glaskralen en ik keek een keer mee. Ik mocht iets proberen te maken en dit was direct een succes. ’s Avonds werd ik gebeld door mijn vriendin dat ze besloten had te stoppen met haar hobby. Of ik al haar materialen en gereedschap over wilde nemen? Ik zei direct ja! Inmiddels is deze hobby een beetje uit de hand gelopen. Het is meer een verslaving geworden.”


In het begin droeg Annet haar zelfgemaakte sieraden in de kledingwinkel waar ze toen werkte. “Van collega’s kreeg ik al snel de vraag of ik ook voor hun sieraden wilde maken die paste bij hun outfit. Uiteindelijk was het zo’n succes dat ze op de toonbank lagen!” In haar huis heeft Annet een kamer waarin ze zich volledig kan richten op haar hobby. “Als mijn gezin me kwijt is, zit ik in mijn kamertje”. Annet haalt veel voldoening en energie uit haar werkzaamheden. “Vooral in deze tijd van negatieve berichtgeving is het zo fijn me even terug te kunnen trekken. Dan focus ik me even volledig op mijn glaswerk en daarna kan ik er weer tegenaan. Op mijn vrije dag ben ik al snel 2 tot 3 uur bezig met mijn hobby.”

As
Gemiddeld is Annet vijf minuten tot een half uur bezig met een enkele kraal. “De tijd is heel erg afhankelijk van wat ik daadwerkelijk maak. Inmiddels werk ik ook op opdracht. Zo maak ik bijvoorbeeld ook askralen voor fotohangers, kettingen of engeltjes. Dit doe ik het liefst met de nabestaanden erbij, zodat ze precies weten wat er gebeurt met de as. Ook maak ik engeltjes voor de Stichting ALS. Ik verkoop het en de volledige opbrengst gaat naar de Stichting ALS. Eerder deed ik hetzelfde voor het Kankerfonds.”

Zeeuws knoopje

Haar glaskralen maakt Annet in allerlei vormen. Zo maakt ze platte kralen die ze op een drukknoop verwerkt. Deze drukknoop kan je op een sieraad klikken. “Op deze manier kan je variëren zoveel je wilt. Ik maak ook regelmatig deze sieraden met een Zeeuws knoopje erop. Een sieraad kan ik overigens niet twee keer maken. Het wordt nooit exact hetzelfde, glas wordt vloeibaar als je het verhit, dus het vloeit altijd net iets anders.””

Werkplek

Het werk van Annet blijkt op te vallen. “Ik ben laatst benaderd door magazine Glass Line uit Californië. Zij hadden mij via via gevonden op Facebook en willen graag volgende maand een artikel plaatsen over mijn werk. Ik ben vereerd en overdonderd!” Normaal geeft Annet ook workshops. Helaas kan dit niet door Corona. “Jammer, want ik gun iedereen een hobby waarbij ze hun zorgen even volledig kunnen vergeten. Al is het maken van glassieraden niet een hobby die je even kan beginnen. Het vraagt een behoorlijke investering en je moet een werkplek hebben met een goede afzuiging en ventilatie. Je hebt veel gereedschap en veel materiaal nodig. Maar als je alles om te starten in huis hebt en je hebt het onder de knie, dan loont het enorm en kan je de mooiste dingen maken!” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief