Rechtbank: Avondklok moet per direct worden ingetrokken
Foto: Wesley van der Linde

Rechtbank: Avondklok moet per direct worden ingetrokken

THOLEN  – De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft een rechter dinsdagochtend besloten in een zaak die Stichting Viruswaarheid.nl heeft aangespannen tegen de avondklok. Volgens de rechter heeft het kabinet voor de invoer van de avondklok een wet gebruikt, die daar helemaal niet voor bedoeld is.


Voor het invoeren van de avondklok is namelijk gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Die wet biedt het kabinet de mogelijkheid om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen, zonder dat daarvoor eerst de Eerste en Tweede Kamer betrokken moeten worden. 

Deze wet mag dus alleen in spoedgevallen worden ingezet, maar omdat er ruimschoots van tevoren al gesproken is met de Tweede Kamer over de avondklok, is er volgens de rechter geen sprake van een noodsituatie. “De wet is dus ingezet terwijl er geen sprake was van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak. Daarom is de inzet van deze wet om de avondklok in te stellen niet legitiem”, aldus de rechter. 

Wat de uitspraak precies gaat betekenen voor de avondklok is nog niet bekend. NOS meldt dat de Nederlandse staat in hoger beroep gaat tegen de schorsing van de avondklok. ‘Via een zogeheten spoedappèl wordt de rechter gevraagd de uitspraak te schorsen in afwachting van het aantekenen van een hoger beroep’, meldt de NOS. Het verzoek om schorsing dient vanmiddag om 16.00 uur. De vraag of de avondklok definitief afgeschaft moet worden, wordt later op een andere zitting behandeld.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief