Havenmeester Kuijpers: ‘Over het algemeen vind je weinig tot geen zwerfafval in de haven’
<p>Marijn Kuijpers bij de haven van SInt-Annaland.</p>

Marijn Kuijpers bij de haven van SInt-Annaland.

(Foto: Daisy Pieters)

Havenmeester Kuijpers: ‘Over het algemeen vind je weinig tot geen zwerfafval in de haven’

Vanuit zijn werkplek kijkt Marijn Kuijpers uit over de haven van Sint Annaland. “De mooiste werkplek van heel Zeeland”, noemt hij het. “En ook een schone. Over het algemeen vind je weinig tot geen zwerfafval in de haven.” Hoe dat komt? Marijn heeft er een antwoord op. “Als je mensen verbiedt iets te doen, moet je wel alle voorwaarden creëren om ze daaraan te kunnen laten voldoen.” 


Daarom beschikt de haven van Sint Annaland over alles wat je maar nodig hebt om je afval op de juiste plek weg te kunnen gooien. “De waterkwaliteit van de Oosterschelde is perfect. Daar zijn we zuinig op. Daarom geldt sowieso overal op de binnenwateren van Nederland een verbod op het gebruik van het onderwatertoilet op de boot. Daarom hebben wij hier een groot sanitairgebouw. Daarnaast kunnen mensen die hier aanmeren, gebruik maken van de containers. Alles dient gescheiden aangeleverd te worden. Ook hebben we een barbecue-plaats gerealiseerd. Mensen worden geacht zelf alles netjes achter te laten. Er staan voldoende vuilnisbakken bij de haven, die ook met grote regelmaat worden geleegd. Alles kan gratis gebruikt worden. Op deze manier maken we het makkelijk alles weg te gooien. Zo houden we de haven netjes.”

Fluitje van een cent

In de zomer is de Sint-Annalandse jeugd regelmatig te vinden bij de haven. “Dat kan ik heel goed begrijpen. In feite is het niet de bedoeling. Maar met verbieden bereik je niks. Onderling hebben we goede afspraken gemaakt waar ze zich heel goed aan houden. Zo mogen ze niet in de geulen zwemmen en hebben ze een zwemplek aangewezen gekregen, waar ze zich ook aan houden. En als ze dat niet doen, of hun troep niet opruimen, dan worden ze aangesproken. Niet alleen door mij. Ook door de andere leden van de watersportvereniging. Het merendeel van onze leden onderschrijft deze visie. Dat zie je ook terug in het feit dat we allemaal, als we iets van zwerfafval tegenkomen, oppakken en weggooien. Als we het met zijn allen doen, is het een fluitje van een cent.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief