Jaap is agent, pastoraal medewerker en vrijwilliger in Ethiopië
Foto:

Jaap is agent, pastoraal medewerker en vrijwilliger in Ethiopië

THOLEN - Jaap Verbruggen is politieagent, pastoraal medewerker, vrijwilliger op verschillende vlakken in de samenleving en heeft tevens een eigen stichting opgezet voor de ouderen in Ethiopië. Buiten dat is hij ook nog een liefhebbende echtgenoot, vader van vier kinderen en opa van vijf kleinkinderen.


Toen Jaap 25 jaar was, inmiddels getrouwd met Carin en politieagent begon hij zich meer en meer te verdiepen in de bijbel. Via een vriend kwam hij terecht op een open dag van de theologieopleiding. Dit kwam op zijn pad zoals Jaap zelf mooi vertelt. In 5 jaar tijd rondde hij de opleiding af terwijl hij ook nog eens fulltime aan het werk was als politieagent. Inmiddels was Jaap ook vader geworden van zijn twee oudste dochters.

In 1995 besloot Jaap deeltijds bij de politie te gaan werken, de andere twee dagen was hij pastoraal medewerker bij de Hervormde Kerk in Tholen. Het was voornamelijk zijn taak om de ouderen te bezoeken. “De ouderenzorg trok mij enorm aan. Mijn liefde voor ouderen groeide enorm”, vertelt Jaap. Vervolgens deed Jaap vijf jaar lang pastoraal- en diaconaal werk in een achterstandswijk in Rotterdam. Hij werkte toen ook al als pastoraal medewerker in Ten-Anker. Later kwam daar nog een zorginstelling voor ouderen in Zierikzee bij, al stopte Verbruggen toen wel met zijn werk in Rotterdam. Al die jaren bleef Jaap ook werkzaam als politieagent. “Ik ben nooit gestopt omdat ik het gewoon heel mooi werk vind. Ik ben ook wel een beetje een buitenmens en de actie heb ik ook wel nodig. Toch stop ik als ik 64 ben, dan vind ik het mooi geweest. Ik ben dan 44 jaar politieagent geweest en ik wil graag meer vrije tijd hebben voor mijn kleinkinderen.”

In 2009 maakte het gezin Verbruggen een rondreis door Ethiopië, het land waar één van hun dochters vandaan komt. “Het is een prachtig land maar er heerst verschrikkelijk veel armoede. In Ethiopië lijdt de mens echt nog honger.” Het gezin sloot de rondreis af met gemengde gevoelens. Na een jaar besloot Jaap terug te gaan. Hij vertrok op eigen houtje naar een weeshuis om daar klusjes te doen. Het was vlakbij het weeshuis waar Jaap werd geconfronteerd met nog meer leed. “Rondom de kerk waren een hoop bedelaars, voornamelijk ouderen. Ik ben deze mensen dagelijks eten gaan geven.”

Toen Jaap thuiskwam besloot hij te informeren wat er daar voor de ouderen gedaan wordt. “In Nederland wordt er goed voor de ouderen gezorgd. In Ethiopië zitten ze aan de kant van de weg te bedelenen, echt verschrikkelijk. Het zouden je opa en oma maar zijn”, vertelt Jaap. Jaap besloot een stichting op te zetten, Godanaw-Holland. Deze bestaat nu zo een tien jaar en ieder jaar gaat er groep vrijwilligers naar Ethiopië. Men begon met een opvang voor zes ouderen, inmiddels zijn dit er vijftig. Iedere keer als Jaap er nu heen gaat is het doel om minstens tien huisjes van de ouderen op te knappen. “Wij vinden het belangrijk om samen met de plaatselijke bevolking te werken. Het is hun land, wij willen enkel ondersteunen. Wij zijn nog opzoek naar vrijwilligers evenals donaties. Maar niet te vergeten mensen die willen bidden voor de ouderen, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld’, vertelt Jaap. Bescheiden als Jaap is vertelt hij nog het volgende: “Het lijkt misschien veel werk maar het komt op je pad. Ik krijg de kracht van de Heere God hiervoor. Ik doe het uit liefde voor de ouderen, zij hebben gewoon mijn hart veroverd”. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief