Foto: Pixabay

‘Thoolse coronasteun kwam niet (te) laat op gang’

THOLEN - De financiële coronasteun aan Thoolse verenigingen is niet te laat op gang gekomen. Dat zegt wethouder Frank Hommel naar aanleiding van vragen vanuit het CDA. Volgens Hommel is er een voorschot verleend waar dat nodig was. Waar dat niet het geval was, volgt deze maand de financiële bijdrage over heel 2020. Recent is aan de hand van het toetsingskader namelijk bekeken welke organisatie welk bedrag krijgt. 


Het CDA vroeg zich af waarom de gemeente Tholen niet sneller een regeling paraat had om culturele en maatschappelijke instellingen te compenseren voor coronaschade. Volgens de fractie wachten sommige verenigingen al enkele maanden op een reactie van het Thoolse college.

Voorschot

Volgens wethouder Frank Hommel zit de vork echter wat anders in de steel. “Dit is erg kort door de bocht, moet ik zeggen”, aldus de wethouder. “Het klopt dat de uitwerking van het toetsingskader even op zich heeft laten wachten, maar in de tussentijd hebben we zeker contact gehad met de instellingen en verenigingen. We hebben gevraagd of zij direct in financiële nood verkeerden of dat ze konden wachten. Degene die aangaven direct problemen te ervaren hebben een voorschot gekregen.”

Logisch

“Natuurlijk met het risico dat het later terugbetaald of aangevuld moest worden, maar we hebben dit absoluut in samenspraak gedaan. We hebben hen niet aan hun lot overgelaten zoals het door deze vragen wellicht overkomt. De instellingen die aangaven te kunnen wachten, krijgen nu de compensatie over 2020 in zijn geheel”, verduidelijkt Hommel. “Dat is, zeker als ze het geld niet direct nodig hebben, de meest logische en meest efficiënte manier.

Compensatie

Inmiddels heeft de gemeente Tholen exact in kaart welke culturele verenigingen recht hebben op welk bedrag. Zo krijgt muziekvereniging Euterpe in Sint-Maartensdijk ruim 2500 euro, het Christelijk Mannenkoor Rehoboth Tholen bijna 1500 euro, speeltuinvereniging Vrij en Blij Sint-Annaland krijgt een krappe 1000 euro en Women in Rock ruim 500 euro.

De Meestoof

Compensatie is er ook voor Kunstkamer Holand Huis, ruim 6000 euro. De Oud-Vossemeerse Muziekvereniging kan rekenen op zo’n 3750 euro en Scouting Heenetrecht krijgt 2300 euro gecompenseerd. Het grootste bedrag gaat naar Streekmuseum De Meestoof, daar gaat een voorschot van 25.000 euro heen. Een kleine 8000 euro gaat naar de Openbare Bibliotheek Oosterschelderegio.

75 jaar Vrijheid

“De ingediende compensatieverzoeken van TholenSterk, de dorpsgemeenschap Sint-Annaland, en eventueel ook die van Stavenisse en Scherpenisse zijn ook gehonoreerd, maar de afrekening nemen we mee in de totale afrekening van de activiteiten die rondom 75 jaar vrijheid in 2021 of 2022 worden georganiseerd”, zo besluit hij. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief