Foto: Rien Burgers

Pedagogische droom voor Tholen wordt werkelijkheid

THOLEN - Samenwerking. Dat is het sleutelwoord voor Brede School Tholen. Niet pas wanneer de deuren van het voormalige Westerpoort-gebouw opengaan, want vanaf de eerste overleggen met de betrokken partijen tot aan de samenwerkende bouwbedrijven, alles staat in het teken van elkaar versterken. Het is gelukt de deelnemende partijen hun eigen identiteit te laten behouden en dat terwijl er straks maar liefst vier basisscholen en zes maatschappelijke partners onder 1 dak te vinden zijn. Het was een monsterklus en het duurde lang, maar met als gevolg dat Tholen er op het gebied van onderwijs weer zestig jaar tegen kan. 


De Brede School krijgt vorm. Letterlijk. Dagelijks kijken kinderen, met twee handjes aan de bouwhekken, naar hun toekomstige leerplek. Buurtbewoners slaan de werkzaamheden graag gade. Bestuurders, directieleden en onderwijspersoneel zijn het erover eens; dit is een aanwinst voor het eiland Tholen in het algemeen en Tholen Stad in het bijzonder. Wethouder Peter Hoek: “Kortgeleden hebben de burgemeester en ik gebouw mogen bezichtigen. Schitterend om te zien dat het nu al duidelijk is dat je bijvoorbeeld in het deel van de Regenboogschool loopt. Samenwerken in het gebouw en op een gezamenlijk schoolterrein, maar wel met duidelijke eigen keuzes en identiteit.” Dat het aardig wat voeten in de aarde had, moge duidelijk zijn. Maar dat het dat waard was ook. Projectleider An Cats - Van der Klooster is blij dat men de tijd heeft genomen. “Ik ben blij dat tijd niet leidend was. Dat heeft alle toekomstige gebruikers de mogelijkheid gegeven goed na te denken over de toekomst, om de juiste keuzes te maken.”

Identiteit

Zowel wethouder Peter Hoek als projecteider Cats zijn bijzonder te spreken over de keuze voor de renovatie/vernieuwbouw van een bestaand gebouw. “Het is een enorme uitdaging om met een bestaand, maar jong gebouw aan de slag te gaan. Misschien is het makkelijker om een nieuw pand neer te zetten, maar door deze werkwijze zijn we wel tot verrassende ontwerpen gekomen. Alle partijen konden aangeven wat zij belangrijk vinden, zo is het één geheel maar kon een ieder toch zijn identiteit behouden”, aldus Cats.

Aanwinst

Ook de maatschappelijke organisaties (zie pagina 2) die hun intrek nemen in het gebouw gaan naadloos in het nieuwe gebouw op met de bibliotheek als hart. “Prachtig vind ik dat”, aldus Hoek. “Ouders en grootouders brengen hun (klein)kinderen naar school en lopen meteen door om een boek te lenen. Er kunnen straks ook allerlei activiteiten ontplooid worden waardoor je echt die verbinding krijgt tussen jong en oud.” Volgens Hoek is het een aanwinst voor het hele eiland. “Op de scholen zal je vooral kinderen uit Tholen Stad aantreffen, maar als je kijkt naar de schitterende speeltuin die verrijst, de maatschappelijke partners die in het gebouw zitten en zoveel kansen die er liggen, dan ben ik ervan overtuigd dat dit een aanwinst is voor het hele eiland.”

Veilig

Het is voor Cats een hele uitdaging om zoveel verschillende bouwbedrijven, met allemaal eigen werkzaamheden naadloos samen te laten werken, maar dat lukt. “De positiviteit is enorm. Met zoveel zaken die door elkaar lopen, is er het risico dat je elkaar voor de voeten loopt. Het is geven en nemen, maar dat gaat fantastisch”, aldus Cats. De Brede School houdt meer in dan een gebouw, want het hele terrein wordt ook verkeerskundig naadloos in de omgeving gelegd om zo een veilige omgeving voor de leerlingen te creëren. De aanloop naar en de realisatie van het hele project heeft aardig wat tijd in beslag genomen, maar nu het tempo er eenmaal inzit, wordt er goed doorgepakt. “Tot op heden lopen we precies op schema en is er geen vertraging. Alles is erop gericht om eind mei op te leveren.” Hoek vult aan: “Na de zomer wordt nog een stukje buitenterrein ingericht, maar tijdens de zomer gaat er keihard gewerkt worden om de leerlingen na de vakantie te verwelkomen.” Hoek en Cats kijken ernaar uit. “Het was geen bestuurlijk feestje, zeker niet. Maar daar heeft niemand het over vijf jaar meer over”, zegt de wethouder lachend. “Het resultaat is waar het om draait, evenals het feit dat we binnen de budgettaire kaders zijn gebleven. Een groot compliment aan álle betrokkenen. Het projectteam, de bestuurders en directieleden van de scholen hebben er enorm veel energie in gestopt. Dat alles heeft een mooi resultaat tot gevolg.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief