Vincent bij een gedeelte van zijn handgemaakte gitaren.
Vincent bij een gedeelte van zijn handgemaakte gitaren. Foto: Daisy Pieters

Stallandse Vincent Jansen bouwt gitaren

Door: Daisy Pieters Algemeen

SINT-ANNALAND- Het is een hobby die al vele jaren teruggaat. 29 jaar, om precies te zijn. Vincent Jansen bouwt gitaren. Hij vertelt: “In 1992 zag ik een oproep van iemand die een 12-daagse cursus gitaarbouwen gaf. Dit sprak mij enorm aan. Drie maanden lang volgde ik elke zaterdag de cursus en het heeft me nooit meer los gelaten. Soms ben ik er een poosje wat minder mee bezig, maar over het algemeen werk ik toch zo’n 15 tot 20 uur per week aan het bouwen van een gitaar.”


De liefde voor instrumenten zat er bij Vincent al van kinds af aan in. “Toen ik elf jaar oud was, ben ik op gitaarles gegaan. Sindsdien heb ik altijd gitaar gespeeld. Mijn grootste voorbeeld is Andrés Segovia. Deze gitarist leefde begin vorige eeuw en was een Spaans klassiek gitarist en wordt gezien als de man die de gitaar naar de grote concertpodia bracht. Ook Tommy Emmanuel is een voorbeeld van mij.”

Toen Vincent ouder werkt, ging hij naar het conservatorium. “Ik heb daar ontzettend veel geleerd. Maar het vroeg ook echt een offer van je. Je werd geacht vele uren te studeren op je muziekspel, buiten je schooluren om. Uiteindelijk ben ik ermee gestopt. Maar gitaar spelen ben ik altijd blijven doen. Daardoor weet ik ook waar ik op moet letten om een goede gitaar te bouwen.”

Vincent gebruikt verschillende soorten hout voor zijn gitaren, afhankelijk van waar de gitaar voor bedoeld is. “Wil je een gitaar ter ondersteuning van zang? Of een gitaar die je aan kan sluiten op een versterker? Elke houtsoort produceert zijn eigen klank. Ook de dikte van de houten platen die je gebruikt voor de klankkast en de grootte van de klankkast zelf, bepaalt hoe de gitaar klinkt. Door de gitaar volledig zelf te maken, kan je het helemaal naar je eigen wens maken.”

“Het bouwen van een gitaar doe je niet zomaar even. Gemiddeld doe ik 100 tot 140 uur over één gitaar. Het is echt precisiewerk. Neem de klankkast, deze moet precies dik genoeg zijn. Ik schaaf de plaat en beklop hem tot ik de juiste klank hoor. Daar moet je een gehoor voor ontwikkelen. Daarnaast moet je ook zorgen voor de juiste klimaatomstandigheden. De ideale luchtvochtigheid ligt op 40%. Als je luchtvochtigheid te hoog is, barst het hout als het daarna, eenmaal verwerkt als gitaar, in een droge woonkamer staat. Is de luchtvochtigheid te laag, dan zet hij later teveel uit.”

“Je hebt natuurlijk ook fabrieken waar op grote schaal gitaren geproduceerd worden; de aanschafprijs ligt dan vele malen lager. Maar je moet dan wel genoegen nemen met de standaard klank. Ik maak een gitaar volledig naar de wensen van de persoon die de gitaar wil. Voor de voorzijde van de klankkast maak ik meestal de keuze uit 3 soorten hout; het gangbare vurenhout, het Canadese cederhout, of hout van de Sequoia. Bij deze laatste houtsoort ligt de houtprijs tot wel 10x hoger dan het gangbare vuren maar het produceert wel een erg mooie klank en de kleur is schitterend.”

Voorlopig denkt Vincent nog niet aan stoppen. “Ik hoop over 30 jaar nog altijd bezig te zijn met bouwen. Een beetje op de bank zitten, daar heb je toch niks aan?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief