Foto:

Aan de keukentafel met René Visser van Zuneha

In december 2000 begon hij als mede-eigenaar van Zuneha in Tholen en momenteel runt hij de vleesgroothandel al ruim tien samen met René van Dijke. Het is een platte organisatie. "Als het erop aankomt nemen we de beslissingen als directeur, maar verder zijn we ook gewoon elke dag op de werkvloer te vinden."


Zat het ondernemen al vroeg in je bloed?
"Ja, dat zat al van jongs af aan in me. Mijn ouders waren ook ondernemers en hadden een café in 's-Heer Arendskerke. Toen ik werd geboren, hebben ze besloten om ermee te stoppen. Een paar jaar later gingen ze weer een supermarkt runnen. Dus ik heb het ondernemen al vroeg van dichtbij gezien. Ik wilde jaren geleden starten op de slagersafdeling binnen de supermarkt. Dat was een idee van mijn vader, maar ging uiteindelijk niet door. Ik heb de slagersvakschool doorlopen en ben daarna begonnen als vertegenwoordiger bij familie Moerland, de oprichters van Zuneha. Ik kwam binnen als vertegenwoordiger, maar heb vrijwel alle functies binnen het bedrijf wel gehad."

Doe je momenteel geen uitvoerende werk meer?
"Zeker wel. Ik spring bij waar nodig is. We zitten er kort op, het is snelle handel. Ik sta niet meer uit te benen, maar ben wel vrijwel dagelijks op de werkvloer te vinden. Ook de andere eigenaar René van Dijke, werkt overal mee, we zijn geen stropdas-figuren. René en ik zijn ook dag en nacht hier."
Bedoel je dan letterlijk ook in de nacht?"Ja, we zijn er bijna altijd. Als eigenaren starten we meestal om 3 uur 's nachts en stoppen pas weer rond 6 uur 's avonds."

Hoe hou je dat vol?
"Voor mij is het goed te doen, maar op vrijdagavond is het lampje wel snel uit hoor. En er zijn ook dagen dat ik echt vroeg naar bed ga. Er zitten ook lastige momenten tussen, maar het zit er nu eenmaal in. En daarnaast vind ik het belangrijk om te weten wat er gebeurt, dus dan wil ik er wel bij zijn. Het scheelt natuurlijk ook dat ik het goed naar mijn zin heb hier. Zo lang ik er nog plezier in heb en dagelijks motivatie krijg, blijf ik dit werk doen. Maar ik zou mijn twee dochters niet adviseren, als je puur kijkt naar de werkuren."

Merken jullie de invloed van de coronacrisis?
"Bij ons vielen de gevolgen ontzettend mee. Het afgelopen jaar is heel goed verlopen. En ook 2021 is super gestart. De slagers, onze klanten dus, verkopen naar tevredenheid."
Wordt er dan geen minder vlees gegeten? "Niet dat wij nu merken. Mensen denken wel meer na over welk stuk vlees er gegeten wordt. En er worden grotere stukken gekocht. Tegenwoordig hebben veel Nederlanders zo'n Big Green Egg thuis staan. Lekker langzaam vlees garen, hartstikke lekker. Een ander verschil met vroeger is dat je steeds specialere soorten krijgt en vlees met 'labels'. Zo hebben we bijvoorbeeld het Duroc-varken. Deze wordt gevoerd met rest-delen van olijven. Dat proef je dan weer terug in het vlees."

Wat zijn volgens jou de belangrijkste kenmerken van een ondernemer?
"Zelf aanwezig zijn en weten wat er gebeurt binnen je eigen toko. Als tweede vind ik het belangrijk om altijd klaar te staan voor de klant en problemen zo snel mogelijk op te lossen. Ik moet het van die klant hebben en andersom. We blijven goed communiceren en hebben dagelijks contact met klanten."
Hoe ben jij als directeur?"Een goede sfeer vind ik heel belangrijk binnen het bedrijf. Gezelligheid staat voorop en als er gewerkt moet worden, zijn we er met z'n allen. Ons personeel krijgt niet het gevoel dat er iemand boven ze staat, maar we staan naast elkaar. Iedereen denkt mee en een dolletje op de werkvloer moet kunnen. Mensen die hier binnenkomen, moeten ook met een goed gevoel weer weggaan. Als persoon ben ik een pietje precies, dus van mij moet het overal netjes opgeruimd zijn. Dat geeft me een goed gevoel."


Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
"Met Max Verstappen zou ik wel eens aan tafel willen zitten. Gewoon eens een open gesprek over hoe hij zijn toekomst ziet."

n
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief