Foto: havendagenstavenisse.nl

Streep door allereerste Havendag Stavenisse

STAVENISSE - De allereerste Havendag van Stavenisse gaat niet door. Dat laat Marc Van den Bulck namens het Sportvissers& Watersportvereniging Stavenisse (SWS) bestuur weten. De dag stond gepland voor 21 augustus 2021, maar vanwege de coronamaatregelen heeft de organisatie besloten het nieuwe evenement uit te stellen. “Wij hopen en verwachten 2022”, aldus Van den Bulck.

Vorig jaar september 2020 had SWS de ambitie en de primeur om in 2021, op 21 augustus haar leden, de Stavenissenaren en eventueel Tholenaren uit te nodigen voor een gezellige Havendag. “Een initiatief waarmee we een trend wilden zetten voor de toekomst”, zo zegt Van den Bulck. De reden waarom SWS het evenement dit jaar op poten wilden zetten, is duidelijk. Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar de Haven van Stavenisse. Er is hard gewerkt door het SWS-bestuur samen met de gemeente Tholen om de haven aantrekkelijker te maken. In een eerder interview met de Thoolse Bode vertelde Wilbert van de Berge, voorzitter van SWS: “De haven behoort gewoon tot het dorp. Waar is er nog een dorp waar de haven nagenoeg in het midden ligt? Ook al kom je weinig tot nooit in Stavenisse zelf, de meeste mensen van het eiland weten precies waar de haven ligt.”


Bezettingsgraad

De haven is in 1685 aangelegd en is één van de weinige havens in de gemeente Tholen die zich nog in de oorspronkelijke staat bevindt. Wat de haven ook zeer bijzonder maakt is het feit dat deze over twee bergings- en reddingschepen beschikt die ook nog eens professioneel bemand zijn. De haven heeft 180 ligplaatsen en biedt een 12-tal plaatsen aan passanten. Bij het uitvaren van de haven krijg je een 180 graden spectrum op de Oosterschelde. De laatste jaren ging de bezettingsgraad van de haven al flink omhoog en steeds meer passanten weten inmiddels de weg te vinden naar de gezellige haven. SWS en de gemeente zagen graag de bezettingsgraad verder stijgen en sloegen daarom de handen ineen. 

Uitbreiding

Er is dan ook hard gewerkt om de haven verder te moderniseren. Er kwam uitbreiding van camerabewaking en ook het Wifi netwerk werd uitgebreid. De trailerhelling en de parking liggen er weer piekfijn bij en ook zijn verschillende installaties gereinigd of vernieuwd. Verder werd er gecontroleerd op brandveiligheid en er zijn nieuwe brandkasten geplaatst. Maar ook de planken op de steigers en de loopbruggen werden hersteld waar nodig en kregen een nieuwe verflaag. Om de toegankelijkheid en de kwaliteit van de ligplaatsen te verbeteren werd de haven uitgebaggerd en het bessenwier in de havengeul werd gemaaid en verwijderd.

Nieuws

SWS nam de promotie van de haven ook flink onder handen. Op 4 augustus 2020 kwam er nieuwe website, www.havenstavenisse.nl waar van alles te vinden is over de haven en haar geschiedenis. Ook is de website uitgebreid met een nieuwsblog waarbij SWS leden en niet leden op de hoogte houdt rondom het laatste havennieuws. Op 21 augustus 2021 zou de eerste Havendag gehouden worden. “Mineur zijn echter de evolutie van het coronavirus en de prik”, zegt Van den Bulck. “Daarom heeft het SWS bestuur, na overleg met de gemeente Tholen, beslist de Havendag 2021 uit te stellen, naar wij hopen en verwachten 2022. Maar niet getreurd, we hebben nog ander nieuws... Daarmee hopen we begin mei mee naar buiten te kunnen komen.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief