Rob van der Laan.
Rob van der Laan. Foto: Iman Fase

Wonen op Strijenham deel 3: ‘Mobiel bellen valt hier niet mee, maar dat nemen we graag voor lief.’

Door: Vera de Geus Algemeen

Rob van der Laan (70) en zijn partner wonen vijftien jaar in het buurtschap Strijenham. Rob weet dat het niet altijd meevalt om ‘er in Zeeland tussen te komen’, maar in dit buurtschap ging het vanzelf. 

Rob werd getrokken door het water. Als jongeman kwam hij van Capelle aan den Ijssel naar Tholen. Hij kwam vaak op Strijenham. “Ik ben een natuurmens. Ik had er een bootje in het haventje liggen en kwam er graag om te zwemmen. Dat is nog steeds mijn grote passie en was ook wel een belangrijke reden om hierheen te verhuizen. Vanaf mijn huis loop je zo de Schelde in. Ik heb er vorige week al in gezwommen. Heerlijk. Zo’n beetje vanaf april zwem ik iedere dag in natuurwater. Fantastisch dat dat zo vanaf je tuin kan. Waterschoenen aan vanwege de oesters die tussen de stenen zitten en zwemmen maar.”

Hoewel Rob naar grote tevredenheid in Strijenham woont, is hij ook realistisch wat betreft de voorzieningen. “Als je een boodschap vergeten bent, is het wel eens lastig dat je hier niets kunt kopen. Een brief posten gaat niet, want ook de postbus is sinds kort weg. En de internetverbinding is ontzettend traag, bellen met een mobiele telefoon valt ook niet mee. Het bereik is minimaal. Toch weegt dat niet op tegen het woongenot. In de zomer zie je hier wat meer fietsers, maar vooral in het voorjaar en najaar, voor mij en mijn partner de mooiste jaargetijden, zie je hier niemand anders dan de inwoners. Die stilte en de rust... onbetaalbaar.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief