<p>Aaltje Paulusse met burgemeester Margo Mulder van Goes.</p>

Aaltje Paulusse met burgemeester Margo Mulder van Goes.

(Foto: Britta Janssen)

Oudste inwoner van Zeeland viert 108e verjaardag

Vorig jaar kon ze door corona geen bezoek ontvangen, maar dit jaar zat verjaardagsvisite er gelukkig wel in. Aaltje Paulusse-Priester uit Goes vierde woensdag haar maar liefst 108e verjaardag, in het bijzijn van haar dochter en burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes. Aaltje Paulusse, die tot haar 97e zelfstandig woonde in Ellewoutsdijk, is de oudste inwoner van Zeeland.


Het is jammer dat de coronamaatregelen het leven beperken, maar daar zitten we allemaal mee, zegt de jarige nuchter. Ze vindt het wel fijn dat ze nu, in tegenstelling tot vorig jaar, weer taart kan trakteren. “Ze heeft er zelf aan gedacht om gebak te regelen”, vertelt verzorgster Lia van woonzorgcentrum Randhof, waar Aaltje Paulusse-Priester nu zo’n tien jaar woont. “Ze vroeg ook of ze er goed uitzag voor de visite.”
De jarige zit er tiptop bij als ze de burgemeester ontvangt. Zij moet een mondkapje dragen en op afstand blijven, maar ze kunnen in ieder geval gezellig babbelen. “U bent nog niets veranderd sinds twee jaar geleden, toen ik hier was”, zegt de burgermoeder. “Ja, het gaat goed”, vertelt de jarige. Ze kan alleen niet geloven dat ze 108 jaar is geworden. Maar bijzonder vindt ze het wel. Ze vertelt niet meer zo vaak buiten te komen, alleen met de rolstoel, maar nog wel van alles te doen, zoals lezen, puzzelen en televisie kijken. “Ik ben mijn hele leven bezig geweest. Van alleen maar stil zitten, knap je niet op”, vindt ze.

Winkel

Aaltje Paulusse-Priester is geboren en getogen in Ellewoutsdijk. Daar woonde ze tot haar 97e jaar zelfstandig. Ze kreeg met haar man, die helaas maar zestig jaar is geworden, een zoon en een dochter. “We hebben samen altijd een winkel gehad in Ellewoutsdijk, een winkel van sinkel. Ik heb een mooi leven gehad in Ellewoutsdijk en nu heb ik een mooi leven hier. Er wordt goed voor me gezorgd”, vertelt ze, terwijl ze vanuit haar fauteuil over de weilanden richting Kattendijke kijkt. “En ik heb hier prachtig uitzicht.”
De gezondheid van de 108-jarige is gelukkig stabiel. “U praat nog net zo vlot als twee jaar geleden”, merkt de burgemeester. Haar geheugen laat haar nog niet in de steek en ze heeft nog steeds een brede belangstelling voor de wereld. Ze leest nog boeken en houdt het nieuws bij. “Ze stond als eerste in de rij om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus”, vertelt verzorgster Lia. “’Hup, kom er maar mee’, zei ze.”

‘Gewoon doorgaan met ademhalen’

Afwachten

Een recept voor vief 108 jaar worden, kan Aaltje Pieterse helaas niet geven. Ze weet er alleen over te zeggen dat ze ‘gewoon doorgaat met ademhalen’. En of ze haar 109e verjaardag ook kan vieren? “We gaan het afwachten.”

De burgemeester vertelt met collega’s gesproken te hebben over andere Zeeuwse inwoners van honderd jaar en ouder. “In Veere en Vlissingen wonen mensen van 107 jaar, maar mevrouw Paulusse is de oudste inwoner van Zeeland.” Randhof telt meerdere honderdplussers. In april 2019 woonde burgemeester Mulder hier zelfs een high tea bij voor acht bewoners van honderd jaar en ouder. Daarbij was Aaltje Paulusse ook aanwezig. Ze was toen 106 jaar. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief