Haringhappen voor gevorderden, Thoolse helden proeven Surströmming
<p>Van links naar rechts. Marloes, Evelien en Sharon hebben de challenge aanvaard en hebben de &nbsp;Surströmming geproefd.</p>

Van links naar rechts. Marloes, Evelien en Sharon hebben de challenge aanvaard en hebben de  Surströmming geproefd.

(Foto: Iman Fase)

Haringhappen voor gevorderden, Thoolse helden proeven Surströmming

THOLEN - Het was woensdag niet bepaald smullen geblazen voor Marloes, Evelien en Sharon van Grand café Met Shmaak. Thoolse horeca-ondernemers doen momenteel massaal mee aan een challenge voor Stichting Stavoord6. Het betreft het eten van Surströmming, gefermenteerde haring. Het wordt bestempeld als het smerigste gerecht ter wereld. “Het is heel smerig, ik hoop dat de geur ooit nog uit mijn neus gaat, “ aldus Evelien Fase.


De Surströmming challenge is overgewaaid naar Nederland. Ondernemer en bekende Nederlander Bas Smit (echtgenoot van Nicolette van Dam) heeft de challenge in Nederland nieuw leven ingeblazen. Stichting Stavoord6 pakte het op Tholen op. Vishandel Schot Tholen levert het stinkende visje, Thoolse horeca-ondernemers en -medewerkers eten het op. 

Op de website https:// challengesurstromming.com staan de deelnemende restaurants vermeld. Via de site kunnen mensen een donatie doen t.b.v. hun favoriete restaurant. Iedere zaterdag en woensdag is iemand de klos zijn en moet Surströmming proeven. De volgorde wordt bepaald aan de hand van het gedoneerde bedrag. Op dinsdag 27 april zal de winnaar van de challenge bekend worden gemaakt. De winnaar zal worden beloond met een ‘vrijbrief’ en hoeft dit smerigste gerecht ter wereld niet te eten. 

Tot nu toe is er al ongeveer 5300 euro opgehaald voor Stavoord6, dit tot grote vreugde van initiatiefnemer Ivo Slokkers: “We waarderen het enorm dat de Thoolse horeca hier zo actief aan mee werkt.” Tijdens het eten van de ‘delicatesse’ kan middels een livestream meegekeken worden hoe de slachtoffers het er vanaf brengen. Woensdag werd er vanaf maar liefst 200 adressen meegekeken. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief