Ramona en haar dochter.
Ramona en haar dochter. Foto: Iman Fase

Trainster Ramona: ‘Voetbal is gewoon een erg leuke sport, ook voor meiden’

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - De Oranje Leeuwinnen worden steeds populairder en jaar op jaar gaan meer meiden en vrouwen in clubverband voetballen. In het seizoen 2019/2020 groeide het aantal vrouwelijke KNVB-leden met bijna één procent, het jaar ervoor was dat zelfs 1,64 procent. Daarmee telt ons land inmiddels 162.471 vrouwelijke KNVB-leden. Ook op Tholen wint dames- en meisjesvoetbal terrein. We spraken met de voorzitter, de trainster van het meidenelftal en een fanatieke speelster van NOAD’67. 

Ramona van der Ree (43) uit Sint Philipsland is getrouwd en moeder van twee dochters (15 en 12). Ze is medisch secretaresse in het Bravis ziekenhuis en traint sinds 2017 het meidenelftal MO13 van NOAD’67.

Zelf voetbalt Ramona sinds haar 18e bij de club. “Mijn vriendinnen voetbalden daar ook. Het was een erg leuke tijd waarin we veel gelachen hebben.” Sinds 2017 is er weer een meidenteam bij Noad’67 opgezet. Ramona gaf er training als de vaste trainers vanwege hun wisseldiensten niet konden. “Al vrij snel heb ik de trainingen op de dinsdagavond op me genomen en ook ging ik mee met wedstrijden. Zo ben ik er ingerold. Ik train nu de MO13 op de dinsdagavond, Jaco doet dat meestal op donderdag. Naast het serieus trainen, vind ik het ook belangrijk dat er gewoon lol gemaakt wordt. Ik vind namelijk ook dat het een uitlaadklep voor de meiden moet zijn. De meiden zijn best heel close met elkaar dus op sociaal vlak is de training ook wel een ontmoetingsmoment.”

Volgens Ramona, wiens jongste dochter ook in het team zit, kiezen meiden vooral voor de sport, omdat vriendinnen of zussen erop zitten. Het succes van de Oranje Leeuwinnen is volgens de trainster een leuke bijkomstigheid waar het waardering voor damesvoetbal betreft: “Er zijn bij ons wel meiden die de Oranje Leeuwinnen echt heel erg volgen en als voorbeeld zien, maar verder heb ik niet het idee dat ze hier erg mee bezig zijn. Het is gewoon een erg leuke sport, ook voor jonge meiden.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief