<p>Een gezellige drukte op de braderie in Sint-Annaland.</p>

Een gezellige drukte op de braderie in Sint-Annaland.

(Foto: Iman Fase)

Geen grootse braderie Sint-Annaland

SINT-ANNALAND – De braderie van Sint-Annaland staat gepland op zaterdag 14 augustus. Dat duurt weliswaar nog drie maanden, maar toch moet de organisatie nu al knopen doorhakken. De voorbereidingen zijn normaal gesproken al in volle gang. Echter de situatie en de COVID-19 maatregelen maken die voorbereidingen lastig. Het is moeilijk te voorspellen waar uiteindelijk rekening mee gehouden moet worden bij de organisatie van de braderie.


Ondernemersvereniging Activa en Dorpsgemeenschap Sint-Annaland, die samenwerken via de Activiteitencommissie, zouden graag een braderie als vanouds organiseren, maar zien dat momenteel nog niet zitten.

“We zitten absoluut niet bij de pakken neer, maar we moeten ook realistisch kijken naar wat haalbaar en realiseerbaar is. Onlangs werd een openingsplan gepresenteerd door de Rijksoverheid met een aantal stappen. Het lijkt erop dat geplande versoepelingen nu al uitgesteld worden.

De verwachting is vooralsnog dat evenementen vanaf 16 juni mondjesmaat, in beperkte vorm en onder voorwaarden toegestaan zullen worden. Wat die voorwaarden zijn is nog niet bekend, maar een beperking in het maximaal aantal personen en de 1,5 meter afstand maatregel zijn minimaal te verwachten.

Dat zal hoogstwaarschijnlijk de hele zomer nog zo zijn, blijkt ook uit navraag bij de gemeente.

Wij als organisatie en vrijwilligers dragen dan de verantwoordelijkheid voor de naleving van die regels. Een braderie is bovenal een gezellige aangelegenheid, iets wat zich volgens ons niet zo goed leent om 1,5 meter afstand te houden. De vraag die dan op tafel ligt is of je als vrijwilliger die verantwoordelijkheid kan en wil dragen”, aldus de organisatoren.

Jammer

Om die reden hebben de besturen van Ondernemersvereniging Activa en Dorpsgemeenschap Sint-Annaland, in overleg met de Activiteitencommissie, besloten af te zien van een braderie. “Hoe jammer we dat zelf ook vinden. Het liefst zouden we gewoon een braderie organiseren. We begrijpen dat veel mensen snakken naar dit soort evenementen. Echter ieders gezondheid staat voorop en we vinden het belangrijk dat we eerst in ons dagelijkse leven weer terug naar ‘normaal’ gaan en dat winkels en ondernemers weer zonder beperkingen kunnen draaien”.

Activiteiten rondom 75 jaar vrijheid

De organisatie hoopt dat er later dit jaar meer mogelijkheden zijn. Daarom geen afstel, maar uitstel. Op 29 en 30 oktober worden de activiteiten rondom 75 jaar vrijheid, die vorig jaar mei gepland stonden en door het coronavirus ook zijn uitgesteld, georganiseerd.

Het idee is om daar de braderie aan te koppelen. Verder wordt alvast vooruitgekeken naar 2022 en worden plannen gemaakt om er dan een extra sfeervolle en gezellige editie van te maken.

Kleinere activiteiten

“We realiseren ons dat dit besluit mogelijk voor sommige inwoners, die net als ons hoopten op een braderie als vanouds, een teleurstelling is. Daarom hopen we dat er rond 14 augustus wel kleinere activiteiten te realiseren zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de kermis voor de jeugd, iets met muziek en horeca op het Havenplein of een speciale open dag van het museum met een aantal kraampjes. Dat zijn activiteiten die redelijk snel georganiseerd zijn, geen lange aanloop met voorbereidingen nodig hebben, waarbij bezoekers gespreid worden en rekening gehouden kan worden met de maatregelen die dan gelden”, besluit de organisatie.

n

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief