Afbeelding
Foto:

Renze en Jelle Fase zijn echte LEGO masters

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Ruim 1,5 miljoen mensen zagen afgelopen zaterdag hoe de oud-Bergenaar Roy Franssen en zijn partner Thomas Goelen de finale wonnen van het tweede seizoen van LEGO Masters. Het koppel wint een reis naar LEGO World in Denemarken, 25.000 euro en natuurlijk de gigantische LEGO-beker. De populariteit van het televisieprogramma was ook dit seizoen weer enorm, iedere week zagen ruim 1,5 miljoen kijkers hoe de mooiste creaties werden gebouwd met het Deense steentje. Ook op Tholen wordt er fanatiek met LEGO gebouwd. Wij spraken een paar jonge LEGO-fanaten op het eiland.

Renze en Jelle Fase komen uit Sint Annaland. Renze is bijna elf en zit in groep 7. Jelle wordt volgende maand acht jaar en zit in groep 4. Beide jongens zitten op de school met de Bijbel in St Annaland. “We hebben heel veel LEGO. Misschien wel ontelbaar.”

Renze en Jelle spelen al met LEGO sinds ze heel klein zijn. “Het begon met LEGO Duplo”, vertellen ze. “Die duplo hadden we al van onze oudere broer en zussen en daar gingen we mee spelen. Toen we ietsje groter werden gingen we met gewone LEGO-blokjes spelen. Het is leuk dat je iets uit het boekje kunt maken, steeds opnieuw. Maar ook dat je zelf dingen kunt bedenken en maken. Als we LEGO krijgen, maken we het eerst zoals het moet volgens het boekje, maar daarna gaan we zelf fantasie-dingen verzinnen.” De twee broers hebben een aardige collectie LEGO en ook de pakketten ontbreken niet. Het meest trots zijn ze naar eigen zeggen op de dierenwinkel, het woonhuis, het café en de garage. “Op de gebouwen dus”, vatten ze samen. 

Alles bij elkaar hebben Jelle en Renze flink wat bouwblokjes. “Echt héél veel, want onze broer heeft ook nog LEGO. We hebben het nog nooit geteld, maar misschien is het we ontelbaar.” De kunstwerken krijgen een mooi plekje. “Papa heeft in onze kamer een kast gemaakt waar de LEGO-auto’s in kunnen staan, de gebouwen staan op het speelkleed en op ons bureau. Losse steentjes liggen in de bakken- kast. Soms staat het er een tijdje en spelen we ermee en soms breken we het weer af om iets anders te bouwen. Het blijft leuk.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief