Afbeelding

Sint Anthonius maakt de wereld knapper met de Happer

Sport en vereniging

THOLEN - Gemeente Tholen is druk met de voorbereidingen voor het uitvoeren van een motie van de raad: Afvalscheiden op Scholen.Een eerste stap hierin zet de Sint -Anthonius in Oud-Vosmeer, een locatie van de Lowys Porquinstichting (LPS) voor onderwijs en kinderopvang. Dit doen ze vooruitlopend op een gemeente brede aanpak, een initiatief van de leerlingen zelf!

De leerlingenraad op Sint Anthonius, die bestaat uit een tweetal leerlingen uit iedere groep wil al jaren afval scheiden op hun locatie daarom benaderden zij de Gemeente Tholen en dat was mét resultaat.

Sint Anthonius mag namelijk aan de slag met het Happerproject en de gemeente ondersteunt dit door de grondstoffen GFT en PMD bij de Sint Anthonius in te zamelen. School en kinderopvang hebben namelijk een belangrijke rol in de educatie rondom het scheiden van afval.

Start

Maandag 17 mei was daarom en belangrijke dag voor de leeringen van de leerlingenraad, want eindelijk mochten ze van start om de rest van de kinderen enthousiast te maken.

Spelenderwijs leren afval scheiden

Het Happer project is een een project om leerlingen spelenderwijs te leren afval te scheiden. Wat thuis al heel normaal is, kan nu ook op school! Je bananenschil in de groene Happer en je drinkpakje in de oranje Happer.

Meer dan alleen prullenbakken

In samenwerking met de Gemeente Tholen heeft de leerlingenraad samen met directeur Léonie Jansen en Jolanda de Krom van de Gemeente Tholen dit project opgezet. Marlies Heshof is de bedenker van de Happers, die ook al in de Gemeente Steenbergen op verschillende scholen in gebruik genomen zijn. Marlies bedacht de karakters van de Happers en het Happerjournaal. Want het project bestaat uit meer dan alleen een paar prullenbakken... Er komt maandelijks een journaal uit waarin allerlei onderwerpen op het gebied van afval en milieu aan de orde komen, zoals bijvoorbeeld de aflevering ‘Plastic Soep’. Daarom hebben de Happers ook een bepaald karakter: Oranje is een beetje angstig omdat het uit de hand loopt met de hoeveelheid plastic in de wereld. Grijs is wat ouder en wijzer en moet worden ontzien: dus zo min mogelijk afval in het restafval. Deze prullenbak staat ook als laatste in de rij!

Bestempeld als bedrijfsafval

Voorheen werd al het afval op de locatie Sint Anthonius waar zowel onderwijs als kinderopvang onder valt, bestempeld als bedrijfsafval en kon er geen afval gescheiden worden, door de samenwerking met de Gemeente Tholen en de ZRD is dat nu wel mogelijk en daar zijn zowel de leerlingen als de leerkrachten en de directeur van de school ontzettend blij mee!

Zorgen voor elkaar

‘Dit is een mooie stap voor onze locatie want op school leer je immers niet alleen taal en rekenen. Juist het zorgen voor elkaar en de wereld vinden wij op Sint Anthonius van grote meerwaarde’.

En met de Happer maken wij de wereld, als eerste school op het eiland Tholen, knapper!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief