Foto: Remko Vermunt

Geluk: ‘Waar blijft gedenksteen Rädda Barnenstraat?’

SINT-MAARTENSDIJK - Waar blijft de gedenksteen voor de Rädda Barnenstraat in Sint-Maartensdijk? Dat vraagt Petrina Geluk van de Thoolse CDA-fractie zich af. Volgens haar is dit in 2016 al toegezegd, maar is er nog steeds niet gebeurd.


Bij de herbestemming van het perceel aan de Rädda Barnenstraat na de sloop van het toenmalige gebouw ofwel de ‘oude kleuterschool’ zouden er volgens Geluk toezeggingen gedaan zijn over het plaatsen van een gedenksteen of gedenkteken. “Het houten gebouw was een geschenk van Zweden na de Ramp. We willen weten of er al invulling is gegeven aan een gedenksteen of gedenkteken op of bij het perceel waar het nieuwe Medisch Centrum Pluimpot in Sint-Maartensdijk is gevestigd”, zegt ze. 

Geluk verwijst naar de commissievergadering van 10 oktober 2016 waarin gesproken is over het inzetten van de ISV-reserve voor de sloop van Rädda Barnenstraat. “Toen al hebben we de vraag gesteld of er rekening is gehouden met de historische betekenis van dit gebouw en de straatnaam van deze locatie. Rädda Barnen betekent ‘red de kinderen’. Wij vragen ons af of het niet gepast is om als er nog ruimte is in de financiële middelen van kunst en cultuur om hier een gedenksteen of gedenkteken te plaatsen dat recht doet aan deze waardevolle herinnering. Zo kunnen we het verhaal van de watersnoodramp en van de internationale hulp- en steunverlening zichtbaar en kenbaar maken voor de generaties na ons. Het herdenken van de Ramp vindt onze fractie van groot belang”, aldus het CDA destijds. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief