Afbeelding

Gert Mulder: ‘ In Tholen kan alleen goede brandweerzorg bestaan als we voldoende vrijwilligers hebben.’

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Een Europese richtlijn, waarin staat dat gelijk werk gelijk betaald moet worden, zorgt ervoor dat de vrijwillige brandweer onder vuur ligt. Vrijwilligers zouden minder taken krijgen en niet meer uit mogen rukken voor complexe branden. Als de hervorming doorgaat, dreigt een leegloop onder vrijwilligers.

Gert Mulder is clustercommandant bij Veiligheidsregio Zeeland. Hij heeft de leiding over meerdere Zeeuwse kazernes, waaronder die op Tholen. Het valt niet mee om voldoende vrijwilligers te vinden”, zegt hij.

“Je ziet belangrijke verschuivingen die invloed hebben op de werving. Bijvoorbeeld dat vaak beide ouders werken. In Tholen kan alleen goede brandweerzorg bestaan als we voldoende vrijwilligers hebben. Het is ondoenlijk om een 24uurs-dienst in te richten voor Tholen. Maar het voordeel van vrijwilliger zijn, is weer dat je gewoon je werk kunt doen en alleen in geval van een incident bij ons ingezet wordt”, zo legt hij uit. 

“Je moet dit echt willen en er tijd voor vrij kunnen maken. De opleiding en het oefenen kost tijd. Daarnaast is het belangrijk dat je in een team kunt functioneren, dat is geven en nemen. Flexibiliteit is ook een aanrader, incidenten gebeuren immers nooit gepland.” Volgens Gert is het een mooie taak: “Iedere inzet is bijzonder en dynamisch. Je kunt vaak echt iets betekenen voor mensen, dat maakt ons vak mooi. De moeilijkste momenten zijn de momenten waarop dat niet lukt. Je hebt er alles voor over, maar het lukt niet. Dat kan emotioneel hard binnenkomen.” 

Volgens de Europese wetgeving is er te weinig verschil tussen de taken van de vrijwilliger en de betaalde brandweerman. Er ligt daarom een voorstel om taken bij de vrijwilliger weg te halen. “Als het gaat om basis-taakuitvoering kun je geen verschil maken”, vindt Gert. “We staan samen voor dezelfde brand en moeten daarbij dezelfde beslissingen nemen. Ik ben wel van mening dat het goed is om na te denken over de specialistische taken. Een brandweercollega in Tholen heeft bijvoorbeeld weinig aan kennis over de inzet bij brand in een flat. Dat betekent dus meer maatwerk. Voordeel is dat we daarmee onze vrijwilligers meer ontlasten en ze zich meer kunnen concentreren op zaken die voor hen specifiek van belang zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief