Peter Hoek
Peter Hoek (Foto: )

Schulden? De blauwe knop brengt het in kaart

THOLEN - Inwoners van de gemeente Tholen kunnen vanaf nu met één druk op de knop zien welke schulden ze bij de overheid hebben. Tholen is één van de vier gemeenten in Nederland die gaat werken met ‘de blauwe knop’, een project dat rust en overzicht wil brengen bij inwoners die gebruik (gaan) maken van schuldhulpverlening. “Hiermee zijn we koploper in het land en daar mogen we best een beetje trots op zijn”, vindt wethouder Peter Hoek. “


De gemeente scoort momenteel een 6,4 waar het de dienstverlening betreft. “We zijn altijd op zoek naar manieren om dit op te krikken, liefst naar een acht”, begint wethouder Peter Hoek. “We vinden het belangrijk dat onze inwoners de dienstverlening als goed ervaren en we zijn dan ook blij dat we één van de eerste gemeenten in Nederland met de blauwe knop aan de slag mogen. We denken dat het een enorme toegevoegde waarde is.”

Landelijk zijn er 650.000 huishoudens die te maken hebben met problematische schulden, met een gemiddelde schuld van 34.000 euro exclusief de hypotheeklasten. In Tholen lopen momenteel 45 aanvragen voor schuldhulpverlening. Het aantal schuldsanering trajecten ligt op Tholen echter nog hoger. Ook de gemeente Tholen is dan ook op zoek naar manieren om schuldhulpverlening te ondersteunen en te vergemakkelijken. Het project de blauwe knop zorgt ervoor dat mensen met schulden heel snel en gemakkelijk kunnen inzien welke schulden zij bij de overheid hebben. Dankzij DigiD is dit een veilige manier om het schuldenoverzicht te downloaden. De Blauwe Knop is namelijk - vanzelfsprekend- een blauwe knop op de website van een gemeente of andere overheid. De inwoner logt in met DigiD en vraagt het schuldenoverzicht aan. Na ongeveer 10 minuten kan men de gegevens inzien en downloaden in twee bestanden: een gewaarmerkt pdf en een XML-bestand, dat eventueel ingelezen kan worden in een ander programma - zoals een app voor budgetbeheer.

Kiske de Leest, projectleider bij VNG, is van mening dat de blauwe knop van groot belang kan zijn bij schuldhulpverlening. “Het is heel moeilijk om inzicht te krijgen in welke schulden je nu eigenlijk allemaal hebt. Daar willen we verandering in brengen met de blauwe knop. In eerste instantie op het gebied van schulden bij de overheid zoals terugvorderingen en boetes, maar het betreft een groeimodel dus we hopen het overzicht uit te breiden. Inzage hebben in je schulden, vergroot het gevoel van zelfredzaamheid enorm en dat draagt weer bij aan het daadwerkelijk kunnen oplossen van de problemen. Ook voor schuldhulpverleners is het een enorme stap dat hun cliënten nu binnen tien minuten in kaart hebben wat de stand van zaken is. Iets waar schuldhulpverleners eerst drie, vier maanden mee bezig waren.” De Blauwe Knop is terug te vinden op de website van de gemeente Tholen, onder het onderwerp ‘Hulp bij Schulden’. 

.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief