<p>De Hervormde kerk in Stavenisse.</p>

De Hervormde kerk in Stavenisse.

(Foto: Albert Zwerus)

Twee Thoolse rijksmonumenten opgeknapt

De provincie Zeeland stelt subsidie beschikbaar voor de restauratie van het kerkgebouw van de Hervormde Kerk in Stavenisse en boerderij Grote Muiterij in Sint Maartensdijk.


Voor het opknappen van rijksmonumenten trekt de provincie dit jaar bijna 1,8 miljoen euro uit. Dat gaat ook naar drie Bevelandse projecten: de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes, het Vollebregtorgel in de Opstandingskerk in Wissenkerke en de toren van de Geerteskerk in Kloetinge. 

Vakmensen

Monumenten zijn een belangrijk onderdeel van het Zeeuws erfgoed. De provincie wil dit erfgoed niet alleen behouden, maar vindt het ook belangrijk dat ze toegankelijk zijn voor een breed publiek. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk Zeeuwen en toeristen er kennis mee maken. De gerestaureerde kerken die nu subsidie ontvangen, worden daarom niet alleen opengesteld tijdens erediensten. Ze zijn ook te bezoeken op bijvoorbeeld Open Monumentendag. De Grote Kerk in Goes biedt daarnaast ruimte aan markten, concerten, exposities, symposia en andere evenementen. 

Om de historische gebouwen te kunnen behouden, zijn er vakmensen nodig die verstand hebben van het restaureren van erfgoed. Daarvoor moet er geïnvesteerd worden in goed opgeleide vakmensen. ‘Alle restauratieprojecten proberen daarom een werkplek of opleidingsplaats te bieden aan leerlingen die zich bekwamen in het restauratievak’, laat de provincie Zeeland weten. ‘Op die manier leren zij het vak van restaurateur in de praktijk.’

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief