Afbeelding
Foto: Rien Burgers

Thoolse Hilde Buijs: ‘’Helaas geen groot examenfeest, maar allemaal kleine feestjes’

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Examenleerlingen van het vwo, havo en vmbo-gl hebben afgelopen week te horen gekregen of ze geslaagd zijn. Voor veel van hen is het feest, anderen moeten eerst nog één of twee vakken herkansen voor ze geslaagd zijn.

Hilde Buijs is 15 jaar en woont in Tholen. Ze is één van de gelukkigen die de vlag uit kan hangen. Ze slaagde namelijk voor het vmbo gl op het Calvijn College. Geen grote opluchting, want ze stond er - met geen enkele onvoldoende - bijzonder goed voor. Toch heerst er blijdschap alom!

“Mijn examens gingen heel goed”, vertelt de Thoolse enthousiast. “Ik dacht dat ik er echt veel stress van zou hebben, maar uiteindelijk viel dat mee. Misschien ook wel omdat ik er eigenlijk heel goed voor stond. Ik stond geen enkele onvoldoende”, zegt ze. Vanwege het coronaschooljaar kunnen leerlingen twee examens herkansen in plaats van een. Daarnaast mogen ze één niet-kernvak laten meetellen voor het bepalen van de uitslag. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Volgens Hilde zorgde de versoepelde normering ook voor een gerust gevoel. “Daardoor wist ik dat het echt wel goed zou komen en begon ik een stuk relaxter aan mijn examens. Ik zou hard mijn best moeten doen om het nog te verknallen”, zegt ze lachend. “Geschiedenis en biologie vond ik dan weer wel even spannend, want dat was echt zóveel leerwerk. Duits ging het beste, wiskunde het slechtste”, vat Hilde samen. Toch sleepte Hilde glansrijk haar diploma binnen. Donderdag werd dan ook een feestdag waarop ze met een vriendin naar het terras ging om het goede nieuws te vieren. De vlag werd samen met haar ouders en broertjes en zusjes gehesen. Hilde kijkt terug op een fijne week. “’Helaas geen groot examenfeest, maar allemaal kleine feestjes. Net zo leuk eigenlijk...” [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief