Foto: Wesley van der Linde

Extreme warmte in Zeeland: Rijkswaterstaat zet hitteprotocol in

THOLEN - Het wordt vandaag tropisch warm in Zeeland. De temperatuur zal oplopen tot meer dan dertig graden. Rijkswaterstaat heeft daarom het hitteprotocol ingesteld. Zij waarschuwen weggebruikers: “Neem water en een paraplu mee in de auto.”


Vanwege de extreme warmte heeft Rijkswaterstaat het hitteprotocol in werking gesteld. Dat houdt onder andere in dat Rijkswaterstaat extra materieel inzet om gestrande automobilisten direct naar een veilige locatie met voorzieningen te kunnen brengen. Dat gebeurt tussen 10.00 uur en 22.00 uur. “Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C. “

Tips

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten bovendien om goed voorbereid op weg te gaan. Neem bijvoorbeeld voldoende drinkwater mee. Dat is belangrijk voor wanneer je met pech komt te staan, maar ook omdat concentratie afneemt wanneer je onvoldoende drinkt. Ook adviseert Rijkswaterstaat het meenemen van een paraplu, die gebruikt kan worden als parasol. “En houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord”, is het laatste advies. “Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.”


 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief