Foto: UWV

Aantal WW-uitkeringen daalt verder, ook herstel in zwaarst getroffen sectoren

Het aantal WW-uitkeringen in Zeeland nam in mei met 8 procent af ten opzichte van april, laat uitkeringsinstantie UWV donderdag weten. 


Eind mei telde Zeeland 4.400 lopende WW-uitkeringen. Het WW-percentage daalde ook en bedroeg in mei 2,2 procent, zowel landelijk als in Zeeland.’

De meest getroffen sectoren zijn uitzendbedrijven, vervoer & logistiek, cultuur en horeca. ‘In de periode maart 2020 - juni 2020, direct na de eerste coronamaatregelen, was de gemiddelde maandelijkse toename van het aantal WW-uitkeringen het hoogst voor de sectoren: uitzendbedrijven (+24 procent), vervoer en logistiek (+14 procent), cultuur (+11 procent) en horeca (+9 procent) in Zeeland.

2022

Inmiddels mogen winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Ook de horeca herstelt zich voorzichtig en de contactbeperkende maatregelen worden de komende tijd verder afgeschaald. Toch profiteert nog niet iedereen in de horeca van de versoepelingen. Zo zijn discotheken sinds het begin van de coronacrisis nog niet open geweest. Ook party- en eventcateraars hebben nog altijd veel last van de maatregelen. 

‘De versoepelingen vertaalden zich snel naar de vraag naar personeel. In het eerste kwartaal van 2021 stonden er 400 vacatures open voor de horeca in Zeeland. Dat is een stijging van 100 procent ten opzichte van het vierde kwartaal 2020 en het hoogst aantal openstaande vacatures sinds de start van de coronacrisis. Veel horeca-ondernemers hebben moeite om (geschikt) personeel te vinden, omdat een deel van de baanverliezers in de horeca is overgestapt naar een andere sector, zoals uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling.’

De werkgelegenheid in de horeca en detailhandel blijft nog achter bij de positieve WW-ontwikkeling. Na een grote klap voor het aantal werknemersbanen in 2020, verwacht het UWV ook voor 2021 nog een afname van het aantal werknemersbanen in deze sectoren, van respectievelijk 400 in de horeca (-3 procent) en 200 in de vervoer en logistiek (-3 procent).’ De verwachte krimp voor 2021 is wel kleiner dan in 2020. ‘In 2022 zal het aantal werknemersbanen in de horeca en vervoer & logistiek waarschijnlijk groeien, maar blijft de werkgelegenheid in deze sectoren nog altijd onder het niveau van 2019, voor de coronacrisis.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief