Afbeelding
Foto: Gertrude Snoei

Aan de keukentafel met Ben de Rooij: ‘Het leven draait om de juiste balans tussen werk en privé’

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - De creativiteit en handelsgeest zat er bij hem al jong in. Hij kocht brommertjes in, knapte ze op in de schuur van zijn vader en verkocht ze weer via ‘De Vondst’ de papieren voorloper van Marktplaats. Ben werd hierin gestimuleerd door zijn vader, die zag dat hij graag met zijn handen werkte.

Had je toen ook al een idee om ooit iets voor jezelf te starten?

“Het is zo gegroeid. Toen ik 16 was ging ik niet alleen brommers meer opknappen en verhandelen, maar kwamen er ook auto’s bij. Rond de tijd dat ik mijn rijbewijs haalde, had ik ook al een paar auto’s bij ons thuis staan. Daarnaast werkte ik ook bij een autoschadebedrijf tot mijn 23e. Toen dat bedrijf overgenomen werd, vond ik het tijd om zelf eens te gaan proberen. Achter de schermen had ik al wel wat opgebouwd thuis, daar kreeg ik gelukkig de ruimte voor.”

Waar onderscheid jouw bedrijf zich in?

“Op bepaalde gebieden wil ik graag voorloper en toekomstproof zijn. Daarom blijven we innoveren. Sowieso zijn we online altijd sterk aanwezig geweest, ook vanaf het begin van social media bijvoorbeeld. Ook op het gebied van alternatief schadeherstel waren we als één van de eerste die dat toe gingen passen. Die trend kwam overgewaaid uit Amerika. Mensen moesten vroeger bijvoorbeeld bij een putje in de deur, de hele deur opnieuw laten spuiten. Met de komst van alternatief schadeherstel kon het gewoon plaatselijk gerepareerd worden. Dat spotrepair werk verzorgde ik ook op locatie bij autobedrijven. Het ging sneller en was prijstechnisch veel interessanter voor de klant. Qua innovatie heb ik veel interesse in elektrisch rijden, en blijf graag op de hoogte van de ontwikkelingen. Ondernemen is telkens een stip verderweg op de horizon zetten en daarnaartoe werken. Elk jaar evalueren we hoe we erbij staan, of het haalbaar is en of we nog naar dat doel toe blijven werken. Als je dat niet doet, blijf je stilstaan.”

Groeide het bedrijf snel?

“Ja, de vraag naar alternatief schadeherstel nam enorm toe. Het eerste jaar werkte ik alleen, maar het tweede jaar kwam er al iemand bij. Toen heb ik ook de keuze gemaakt om het vanuit één plek te gaan doen en niet meer overal naartoe te rijden. Schadeherstel breidde zich uit en er kwamen steeds nieuwe activiteiten bij. Ook qua personeel breidden we uit en in totaal hebben we momenteel tien man in dienst. Wat ik mooi vind om te zien is hoe trouw bepaalde klanten zijn. Ik heb ook nog steeds ‘boerderijklanten’, de mensen die vroeger al op de eerste locatie bij mijn ouderlijk huis kwamen.”

Wat vind jij de uitdagingen in het ondernemerschap?

“Het bedrijf is vooral ontstaan vanuit ‘doen’, dus de leermomenten kwamen vaak onderweg. In de loop der jaren ging ik steeds meer ervaring opdoen, maar groeien is het moeilijkste van ondernemen. Dan sta je telkens opnieuw voor uitdagende keuzes die gemaakt moeten worden. Op een gegeven moment was er in Stolwijk een tweede autoschadebedrijf bij gegroeid, en had ik totaal 21 man personeel. Maar ik ben er achter gekomen dat je daar echt een manager voor moet zijn. Voor mij was het geen goede keuze, op den duur was ik te veel bezig met dingen die ik totaal niet leuk vond. Aangezien het bedrijf mijn naam draagt, is het ook belangrijk om altijd in de buurt te zijn. En ik kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Voor mij werkt juist het kleinschalige op één plaats, dat loopt gewoon goed. We hebben op een bepaald moment besloten om te stabiliseren en het kleinschalig te houden. Zo kan ik mijn klanten en personeel voldoende persoonlijke aandacht geven én de service bieden die elke klant verdient.”

Hoe ben jij als baas?

“We hebben een vlakke organisatie en ik sta er middenin. Voor mij is het heel belangrijk om dagelijks contact met de jongens te hebben. Elke ochtend doe ik een rondje en groet en spreek iedereen even persoonlijk. Daar haal ik veel uit. Ik ben een gevoelsmens en heb snel door of er iets speelt bij iemand. Dat maakt me ook een goede coach. Zo weet ik hoe ik de mannen kan blijven motiveren en het beste uit iedereen persoonlijk te halen. En natuurlijk speelt er wel eens wat, maar onze mensen moeten zich wel goed voelen bij hun werk. Dat zorgt voor een fijne en familiaire teamgeest op de werkvloer. We organiseren ook regelmatig activiteiten om die band te versterken.”

Merk jij zelf dat je privé-leven invloed heeft op je werk?

“Ja dat is zeker iets wat mijn vrouw en ik sterk hebben ervaren. Daarom kunnen we ons ook zo inleven als er iets speelt bij ons eigen personeel. Je geeft waardering en die krijg je ook terug. Dat is hartverwarmend. Bij ons was het krijgen van kinderen een lastig punt, die kwamen niet vanzelf. Daar zijn heel wat ziekenhuisbezoeken aan vooraf gegaan. Vanaf die tijd gingen we steeds meer de balans zoeken tussen werk en privé. Vroeger waren mijn vrouw en ik bij wijze van spreken altijd aan het werk. Dat was voor die tijd prima, we hebben toen echt iets moois opgebouwd. Tegenwoordig staan we er wel anders in. De zaak is belangrijk, maar het leven draait wel om de juiste balans. Daar zijn we ons extra bewust van geworden tijdens dat lange medische traject. We zijn gelukkig gezegend met twee kinderen en genieten daar elke dag van. Ik neem ook regelmatig de tijd om tussen de middag thuis te eten en de kinderen ‘s avonds op bed te leggen. Dat is pure rijkdom!”

Welke tips heb je voor andere ondernemers?

“Blijf focussen op wat je goed kunt. Als je doet waar je goed in bent, dan blijf je ook dicht bij jezelf. De zaken die je minder leuk vind, kun je beter aan anderen over laten. Bouw een team om je heen waarbij de juiste man op de juiste plek zit. Leef je in in je personeel en je klanten. Daardoor voelen mensen zich begrepen. Daarnaast vind ik innoveren belangrijk, dat zorgt ervoor dat je niet stil blijft staan.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Met Elon Musk. Dat vind ik een heel intrigerende man. Hij maakt altijd een product met een achterliggende filosofie eromheen. Prachtig.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief