Lisa van Antwerpen is EHBO-instructeur bij het Rode Kruis.
Lisa van Antwerpen is EHBO-instructeur bij het Rode Kruis.

‘Leer reanimeren, het kan levens redden!’

Door: Britta Janssen Algemeen

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit vierde deel vertelt Lisa van Antwerpen over haar werk als EHBO-instructeur.

Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Ik leer mensen om EHBO, Eerste Hulp Bij Ongevallen, te verlenen. Ik ben ook burgerhulpverlener. Dit betekent dat ik kan worden opgeroepen voor een reanimatie in mijn eigen woon- en werkomgeving. Als instructeur EHBO en BHV, Bedrijfshulpverlening, leid ik mensen op tot volledig gecertificeerde EHBO-ers en BHV-ers. Als vrijwilliger ben ik ook verbonden aan het Rode Kruis. Daar heb ik les gegeven aan volwassenen, maar ook aan kinderen op scholen in groep 7 en 8. Ik geef al dertig jaar EHBO-lessen. Dit heb ik altijd gedaan naast mijn werk in de gehandicaptenzorg. In september 2019 heb ik de gezondheidszorg na 41 jaar vaarwel gezegd en ben fulltime EHBO-instructeur geworden. Ook grimeer ik trouwens wonden die cursisten vervolgens behandelen, zoals op de foto.”

Waarom doe ik dit werk?

“Niet alleen vanwege mijn achtergrond in de zorg, maar ook omdat mijn man vaak ongelukjes kreeg! In 1998 ben ik begonnen als Sigma-lid van het Rode Kruis. Automatisch raak je dan betrokken bij de vele evenementen waarbij EHBO-ondersteuning nodig is. De Sigma was bedoeld om de ambulancediensten te ondersteunen bij grote ongevallen. De Sigma bestaat niet meer en daarvoor in de plaats is het Noodhulpteam gekomen. Het Rode kruis is momenteel heel druk met corona. Er wordt bijvoorbeeld ondersteuning gegeven aan de prikstraten van de GGD en patiënten vervoerd. EHBO-les geven is heel leuk om te doen en het geeft een fijn gevoel als mensen na de les met vertrouwen weg gaan en hulp durven te verlenen als dat nodig is. Daar doe je het voor.”

Wat kun je doen als iemand flauwvalt?

“Let goed op je eigen veiligheid. Dat staat bovenaan. Dit kan het verkeer zijn of glas dat op de grond ligt bij het slachtoffer. Als iemand flauwvalt, is het belangrijk dat deze persoon zo’n tien minuten in horizontale positie ligt. Sta je te snel op, dan heb je kans dat je weer flauwvalt. Het is de bedoeling dat het slachtoffer na één minuut goed aanspreekbaar is. Zo niet, bel dan 112. Na die tien minuten kun je het slachtoffer rustig laten zitten en eventueel wat te drinken geven.”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:

“Als je vermoedt dat iemand een beroerte heeft, bel onmiddellijk 112. Een beroerte kan lastig te herkennen zijn. De centralist van de meldkamer zal vragen naar de MSA-test. M staat voor mond, zie je een scheve mond, S staat voor spraak, onduidelijk praten, niet op woorden kunnen komen en A staat voor armen, vraag of de persoon beide armen omhoog kan doen. Mogelijk is een arm verlamd. Belangrijk is dat het slachtoffer binnen 4,5 uur behandeld wordt in het ziekenhuis. Vandaar direct 112 bellen!. En een andere belangrijke tip: leer reanimeren, het kan echt levens redden!”

Meer informatie: www.zeelandveilig.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief