Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Veel drugskweek, maar weinig dumpingen in Thoolse natuurgebieden

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Hoewel het eiland Tholen drugshotspot nummer twee in Zeeland is waar het de productie, kweek en handel van (hard)drugs betreft, wordt het drugsafval elders gedumpt. Boswachter Marijke Lieman heeft de Thoolse natuurgebieden onder haar hoede en treft zelden een dumping aan. “Onze natuurgebieden zijn vlak en onze weidevogelgebieden niet zomaar toegankelijk. Dat maakt dumpen niet aantrekkelijk”, zegt ze.

Als boswachter volgt Marijke Lieman ook de actualiteiten op het eiland omtrent drugsactiviteiten. “Dat is natuurlijk absoluut niet prettig om te lezen, maar gelukkig valt het aantal dumpingen op het eiland mee. Je zou het één aan het ander kunnen koppelen, maar dat is gelukkig niet het geval. We vinden hier zelden chemisch afval of resten van hennepteelt. Als boswachter kan ik daar alleen maar heel blij om zijn. Niet alleen zijn met name de chemische middelen een levensgroot gevaar voor de natuur, de dieren en de mensen, ook de kosten die voor onze rekening komen zijn torenhoog. In Brabant zijn er gelukkig afspraken gemaakt dat de ruimkosten niet alleen voor rekening van Staatsbosbeheer komen, want een dumping kost al gauw 60.000 euro. Zo moet er in veel gevallen grond worden afgegraven, omdat het zo ontzettend ver vervuild is. Dat geld gaat ten koste van het beheer van het gebied.” 

Marijke is wel getraind hoe om te gaan met een drugsdumping en drukt dit ook de gewone burger op het hart: “In geval van een ton of jerrycan, nóóit zelf ruiken om te kijken wat het is, altijd direct de politie inschakelen. Alleen al ruiken aan een dergelijk goedje, kan je doodziek maken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief