Foto: WALTER VERCRUYSSE

Pulsverbod: Thoolse vissers moeten harder werken voor minder vis

THOLEN - Het vangen van platvissen met behulp van kleine stroomstootjes, pulsvisserij genoemd, is nu officieel verboden. Het totaalverbod is slecht nieuws voor Thoolse vissers.


Het vangen van platvissen met kleine stroomstootjes, pulsvisserij, is nu officieel verboden. Slecht nieuws voor Thoolse vissers. Job Bout (62) moest in 2019 vanwege de wijziging al stoppen met ‘de puls’. Sindsdien vangen ze een derde van wat wat ze eerst deden. “Bizar dat zo’n innovatie uit emotie van tafel gaat.”

De geschiedenis van de vissersfamilie Bout gaat ver terug. “Ik weet niet beter dan dat mijn overgrootvader, opa en vader op de boot zaten”, begint Job. “Als kleuter wilde ik ook al visserman worden.” En visser werd Job. “We hebben het altijd alleen doordeweeks gedaan hoor. Zo houdt je een beetje je sociale leven, ook met het oog op je vrouw en kinderen.” 

De familie Bout is een familie die zich qua visserij altijd gericht heeft op innovatie. “We gaan mee met de ontwikkelingen. Waar je vroeger alleen op je oren en ogen kon vertrouwen en je op de natuur was aangewezen, heb je tegenwoordig een scala aan technische snufjes. De nautische apparatuur, de technische uitrusting... Het maakt het makkelijker. We zijn echter zeker ook gericht op duurzaamheid. Daarom waren we ook zo blij dat we in 2010 ingeloot werden om met de puls te mogen vissen. We hebben er dik twee ton in geïnvesteerd. Een aardig bedrag, maar je vangt er drie keer zoveel platvis mee. Zeker tong. Dat dat nu verboden is? Dat druist tegen alle redelijkheid in. Die Europarlementariërs hebben dit uit emotie verboden. De Universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan. Geen onderzoekje van een week, maar járenlang intensief onderzoek. Daaruit bleek dat geen enkel organisme last heeft van puls. Het gaat om batterijstroom, dat moet je niet vergeten. Maar men hoort dieren en stroom en zet er direct een streep door, zonder zich er ook maar enigszins in te verdiepen. Bovendien hebben 27 landen, waarvan de meesten niet eens aan de Noordzee grenzen of er ook maar íets mee te maken hebben, gestemd. Natuurlijk roepen die nee.” De stemming heeft vergaande gevolgen. “We vissen nu weer zoals voor 2010. Veel harder werken, voor een vangst van minder dan de helft. Dat is niet prettig. Gelukkig hebben we de garnalen nog. Dat compenseert, maar het verbod blijft onnodig.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief