Foto: Els Rommers

Op de Werkvloer bij Patrick Filius: ‘Geen dag is hetzelfde!’

THOLEN – Patrick Filius was derdejaars CIOS-student toen hij op zoek ging naar een bijbaantje. “Mijn schoonmoeder tipte mij om U-Tube Systems te benaderen. Zij werkt in deze fabriek die vloerverwarmingsbuizen maakt en wist dat ze daar gemotiveerde krachten goed kunnen gebruiken”, legt Patrick uit. “Ik ging op gesprek en werd aangenomen op de assemblageafdeling. Niet veel later groeide ik door naar de functie van assistent operator. Mijn CIOS-diploma heb ik dit jaar gehaald, maar in plaats van een carrière in de sport, kies ik met heel mijn hart voor een toekomst bij dit bedrijf.”


Is het een probleem dat je geen technische achtergrond hebt?

“Zeker niet. Je wordt namelijk heel goed ingewerkt. En alle benodigde instructies en werkbeschrijvingen zijn voorhanden. Bovendien zijn in het productieproces verschillende controlestappen ingebouwd. Het bedrijf groeit enorm, net als het machinepark, die het werk lichter maakt en menselijke fouten reduceert. Alsnog is er meer dan genoeg afwisseling in de verschillende functies. Machines moeten nauwkeurig worden bediend en ingeregeld. Dat doet de operator. Als assistent operator zorg ik dat grondstoffen worden bijgevuld en dat alle controles stipt worden uitgevoerd. Ook mag ik helpen bij het onderhoud van de machines.” 

Wat is er hier zo leuk aan het werk?

“Hier valt voor mij alles op z’n plek. De sfeer is goed en in de werkzaamheden zit uitdaging. De leiding vraag je om mee te denken en doet daar daadwerkelijk iets mee. Zien ze dat je ambities hebt en potentieel? Dan krijg je alle ruimte en kansen om binnen het bedrijf te groeien. Zo zit ik nu deels op kantoor als projectondersteuner, wat weer andere vaardigheden vraagt. Maar mochten ze in de fabriek een paar sterke handen nodig hebben, sta ik nog steeds vooraan om te helpen, hoor. Die diversiteit, de verantwoordelijkheid die je krijgt en dynamiek in het werk vind ik heerlijk!”

Wat moet je kunnen om (assistent) operator te worden?

“Je moet leergierig zijn en het leuk vinden om met machines te werken. Daarnaast is het fijn als je een teamplayer bent. Bij U-Tube Systems staan collegialiteit en onderling respect hoog in het vaandel. Iedere werkweek wordt op informele wijze afgesloten. Daardoor leer je je collega’s persoonlijk kennen, wat het werkplezier vergroot. Bij de start van dit bedrijf, zeven jaar geleden, werkte er maar een paar man; inmiddels werken er ruim 50 mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar, waaronder ook Polen en Bulgaren. Omdat de vraag naar onze vloerverwarmingsbuizen blijft groeien, komen er hopelijk binnenkort collega’s bij. Nog meer mensen die elkaar inspireren, dat is toch alleen maar leuk!”

Hoe bevalt het om in ploegen te werken?

“Uitstekend! We zijn nu gestart met een vijfploegensysteem waarbij je slechts twee nachtdiensten hoeft te draaien. De afwisseling qua werktijden vind ik zelf erg prettig. Ik sport nog steeds graag en vaak. Dat is op deze manier prima te combineren. Tevens heb ik een eigen bedrijf, Uniq Socky, dat ik samen met vriend en collega Vithuirsan heb opgericht. Wij hebben sokken ontworpen met een eigen logo in een herkenbare kleur die voorkomen dat jouw sokken in de la van een ander gezinslid belanden. Ook daar houd ik genoeg tijd voor over. Sterker nog: mijn baas stimuleert deze activiteiten en denkt zelfs op onderdelen met me mee. Waar vind je dat?”

Waar zie jij jezelf over een paar jaar?

Als het aan mij ligt, werk ik nog steeds hier. In september start ik met de deeltijdstudie HBO Technische Bedrijfskunde. Die keuze had ik nooit gemaakt als ik hier niet als assistent operator was gaan werken. Het bleek de aanzet van een groeiproces waarin ik ontdekte wat ik echt leuk vind en waar mijn talenten liggen. Al tijdens mij CIOS-studie werd duidelijk dat een leidinggevende functie mij wel ligt, alleen niet in de sport. In deze setting zie ik dat wél zitten. Ik neem een voorbeeld aan mijn leidinggevenden, Justin en Juan. Zij weten precies wanneer ze in moeten grijpen en wanneer zaken zich vanzelf oplossen. Ze zijn innoverend en hebben een gezonde arbeidsmoraal gecreëerd, waardoor het bedrijf naar een hoger niveau is getild. Daar hoor ik graag bij!”

n

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief