Foto: Iman Fase

Frustratie in Bebouwdendam: ‘Niemand houdt zich aan de regels’

THOLEN - Emiel van Dongen woont op het stuk tussen de Dalemsestraat en de Eendrachtsweg in de Bebouwdendam. Zijn woongenot wordt enorm aangetast door het vele verkeer dat door de straat rijdt. Tegen de regels in, aldus Van Dongen. “Voor de auto’s vanaf de Vossemeerse Poort moet er sprake van bestemmingsverkeer anders mogen ze de straat niet in, maar niemand controleert dat. Auto’s vanaf de Eendrachtsweg rijden vaak tegen de richting de straat in en vaak ook nog met een forse snelheid. Enorm frustrerend”, zegt hij.


Emiel van Dongen is het meer dan zat. Hij is blij met zijn woning, maar volgens hem worden de geldende verkeersregels massaal aan de laars gelapt. En wat hij nog veel erger vindt, is dat er voor zijn gevoel niet gehandhaafd wordt.

Snelheid

“Ik woon in de Bebouwdendam op het stuk tussen de Dalemsestraat en de Eendrachtsweg. Voor de auto’s die vanaf de Vossemeerse Poort de Dalemsestraat inrijden moet er sprake van bestemmingsverkeer anders mogen ze de straat niet in, maar niemand controleert dat”, zo begint Van Dongen zijn verhaal. “Auto’s die van de Eendrachtsweg komen rijden vaak tegen de richting van het verkeer in de straat in en vaak ook nog met een forse snelheid. Op de Eendrachtsweg is een verkeersbord geplaatst waaruit blijkt dat men niet de Bebouwdendam in mag, maar niemand kijkt daar naar”, zo vat hij samen. 

Handhaving

Volgens de Tholenaar wordt er niet of nauwelijks gehandhaafd. “Ik heb jaren geleden al eens een opmerking gemaakt tegen de BOA’s, maar die hebben mij toen verteld dat ze alleen stilstaande voertuigen mochten bekeuren. Ook de gemeente kon er toen desgevraagd weinig aan doen”, zegt hij. Van Dongen is ook niet tevreden over het optreden van de politie. Hij kreeg naar eigen zeggen zelfs zelf een bekeuring. “Ook de politie doet niets behalve ’s nachts, dan worden er bekeuringen uitgeschreven en nog willekeurig ook. Er kunnen zo tien bekeuringen worden uitgeschreven, maar er wordt er slechts een uitgepikt en dat ben ik”, schertst hij. “Ook de wijkagent heb ik nog nooit hier gezien.”

Schilderen

Van Dongen hoopt dat de gemeente ingrijpt: “De Botermarkt mag je ook niet inrijden, maar daar is een rij tegels aangebracht waar dat nog op staat. Waarom daar wel en bij mij in de straat niet? Ik heb ook nog voorgesteld om aan het begin van de straat een rood bord met in het midden een witte balk te schilderen op straat maar dat is niet rechtsgeldig dus gebeurt niet. Ondertussen wordt het alleen maar erger met de auto’s die tegen de richting in de straat in rijden”, aldus Van Dongen. 

Verkeersteller

Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “Dit is een kwestie van gedrag wat ook in andere straten plaatsvindt. Het klopt dat onze eigen boa’s niet bevoegd zijn dit te handhaven. De politie is de enige instantie die dit wel kan doen. We gaan als gemeente een verkeersteller in de straat hangen om te kunnen bepalen hoeveel verkeer inderdaad tegen de rijrichting inrijdt en op welke tijden dit is. Met deze informatie kunnen we in gesprek met de politie gaan over eventuele handhaving.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief