Tijdens de Premiere van de LATER documentaire
Tijdens de Premiere van de LATER documentaire Foto: Eelkje Colmjon

Thoolse Priscilla in documentaire LATER

Algemeen

THOLEN - Priscilla van Dijke-Veld uit Tholen is een van de geïnterviewden in de documentaire LATER die op 22 september in première is gegaan. De documentaire neemt je mee in de late gevolgen van kinderkanker, waarbij ze ingaan op het fysieke en mentale verwerkingsproces na de ziekte. Priscilla doet haar verhaal over hoe ze nierkanker kreeg op haar vijfde dat recidief terugkeerde op haar zevende.

Dat ze de ziekte heeft meegemaakt, laat nog steeds littekens achter bij de 37-jarige Priscilla. ‘’Fysiek en mentaal zal je altijd nog sporen tegenkomen,’’ legt ze uit. ‘’Ik vind het dan ook heel belangrijk dat er meer aandacht voor de late gevolgen van kinderkanker komt, iets wat in deze film heel mooi wordt weergegeven.’’ Priscilla kreeg de ziekte op haar vijfde.

Selectie

De zeven oud-patiënten nemen je in de documentaire LATER mee en vertellen over de invloed die de ziekte heeft in hun latere leven. De intieme en persoonlijke interviews worden afgewisseld met animaties en poëtische beelden. ‘’Op Instagram deelde regisseur Annick Sickinghe een oproepje over de documentaire. Normaal gesproken deel ik mijn verhaal eigenlijk niet, maar dit leek me een uitgelichte kans om toch mijn verhaal een keer te doen.’’ Van de 61 geïnteresseerden werden 7 mensen geselecteerd, en dus ook de Thoolse Priscilla. Meer dan dertig jaar geleden kreeg ze de ziekte, in 1989. ‘’Ik had mijn ervaring nog nooit zo gedeeld met anderen, maar ik ben blij dat ik dat deel van me heb laten zien.’’

Eenzaamheid
Tijdens de film staan de latere gevolgen van kinderkanker centraal. ‘’Door naar de verhalen van anderen te luisteren, hoorde ik herkenning. Als kind met deze ziekte voel je je zo eenzaam, je kunt het moeilijk uitleggen aan anderen. Die eenzaamheid herkenden de andere geïnterviewden ook. “Het is fijn dat je die ervaring dan kunt delen”.

Bijzonder

Pas toen de documentaire live ging tijdens de première ontmoette Priscilla de andere oud-patiënten. ‘’Dat was erg bijzonder,’’ legt ze uit. ‘’Je kent de mensen niet persoonlijk, maar toch ken je hun verhaal. Er heerste een verbindende factor door onze ervaringen.’’ Er kwamen positieve reacties naar voren toen de documentaire live ging: ‘Bijzonder heftige gebeurtenissen, waarin de geïnterviewde puur en kwetsbaar vertellen, over wat zij meegemaakt hebben als kind’ . 

Je kunt de documentaire online bekijken via www.laterfilm.nl. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief