Foto: IMAN FASE

‘Kinderboeken zijn populair, ouders willen hun kinderen even zonder scherm zien’

Voor Joyce Verwijs (38, links) van Dieleman Boekhandel lopen boeken als een rode draad door haar leven. Ze is de vijfde generatie in de boekhandel die al sinds 1926 gevestigd is in Tholen. Daar is ze trots op. Evenals op het feit dat zoveel kinderen van het eiland de weg naar haar zaak weten te vinden.


“Kinderenboeken verkopen ontzettend goed”, weet ze. “Mede dankzij de goede samenwerking met de scholen hier op het eiland. Dat is een bewuste keuze, want we willen de kinderen heel graag stimuleren om te lezen. Als een jong kind niet gaat lezen, doet hij dat in de regel ook niet als hij ouder is dus je kunt er niet vroeg genoeg mee beginne.” 

Volgens Joyce zit het op Tholen goed qua leesgedrag van kinderen. “Tegenwoordig zijn er ook veel boeken voor kinderen die het misschien lastig vinden om te lezen. Boeken als Leven van een Loser of Dagboek van een Muts zijn om die reden al jarenlang bestsellers. Er staan veel graphics in waardoor het erg makkelijk leest, waardoor de leesvaardigheid eigenlijk ongemerkt verbetert”, weet ze. Joyce ziet regelmatig kinderen met hun zakgeld of verjaardagscentjes een mooi boek uit komen zoeken, maar heeft er ook alle begrip voor dat echte boekenwurmen niet iedere week een nieuw boek kunnen kopen. “Daarom hebben we een mooie samenwerking met de bibliotheek. Alle boeken die daar staan, komen van ons. We zien het dus zeker niet als concurrentie.” Het valt Joyce op dat e-books zeer zeker niet populair zijn onder ouders. “Mensen willen hun kinderen juist even zonder scherm zien.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief