Afbeelding
Foto: NS

OMT: Basisregels moeten beter worden nageleefd, anders strenge lockdown

Door: Marloes Smits Algemeen

THOLEN - Het Outbreak Management Team stelt in haar nieuwste advies dat de basisregels echt beter nageleefd moeten worden, meldt de NOS. Het is ‘de enige wijze’ om strengere maatregelen en een eventuele lockdown te voorkomen. Volgens het OMT wordt nu in minder dan de helft van de gevallen de basismaatregelen opgevolgd. 

Vooralsnog adviseert het OMT nog geen nieuwe maatregelen, al blijven de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames sterk oplopen. “Het beter naleven van de bestaande maatregelen heeft potentieel meer effect op de afnamen van het aantal contacten dan nu te kiezen voor een uitbreiding van beperkende maatregelen,” vertelt het OMT. Het OMT meldt in het advies niet waarom nieuwe maatregelen minder effect hebben dan de bestaande maatregelen te benadrukken. Volgens het OMT worden de basismaatregelen, waaronder anderhalve meter afstand en testen bij klachten, in minder dan de helft van de gevallen opgevolgd. Hierdoor is het onzeker of het R-getal onder de 1 komt en het aantal besmettingen zal dalen. 

1G, 2G of 3G

Het OMT heeft ook gekeken naar een eventueel 2G of 1G beleid. Bij het 2G beleid mogen alleen gevaccineerden en mensen die corona hebben gehad, ergens naar binnen. Bij 1G moet iedereen getest worden. “Het 2G heeft 50 procent minder besmettingen en 82 procent minder ziekenhuisopnames tot gevolg dan 3G,” denkt het OMT. Een 2G-systeem is ook effectiever dan 1G, dat leidt tot 35 procent minder besmettingen en 35 procent minder ziekenhuisopnames dan het 3G-systeem. “Het veiligste is een 2G-systeem waarbij iedereen zich ook moet laten testen,” vindt het OMT. Daardoor zouden de besmettingen met 79 procent dalen en het aantal ziekenhuisopnames met 93 procent. Maar, de gedragsunit van het RIVM zegt dat een 2G-systeem als nadeel kan hebben dat mensen zich nog minder goed aan de basismaatregelen houden. Ook is het niet zeker dat ongevaccineerden zich alsnog laten inenten als 2G wordt ingevoerd, het vertrouwen van ongevaccineerden in het overheidsbeleid kan er bovendien nog verder door afnemen, aldus de gedragsunit. 

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid benadrukten gisteren in een persmoment dat het cruciaal is om de basismaatregelen beter na te leven. Gebeurt dat niet, dan volgen er waarschijnlijk strengere maatregelen. De volgende persconferentie is op 3 december, maar kan naar voren worden geschoven indien nodig.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief