Afbeelding
Foto: Stichting Tholen Beter Bekend

Smerdiekse slagersroots gaan terug naar 1937

Door: Vera de Geus Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK - De roots van de huidige slagerij Op den Brouw gaan terug naar 1937. In 2004 trad Peter in de voetsporen van zijn vader Neleward op de Brouw en opa Piet Koopman. De winkel is gevestigd in een prachtig sfeervol pand op de historische Markt in hartje Sint-Maartensdijk. In de slagerij wordt veel zelfgemaakt. Zo komt het rundvlees van boeren uit de buurt. Slager Peter op den Brouw werkt samen met zijn vrouw en nog vier medewerkers.

Waarom hij voor dit vak heeft gekozen heeft te maken met het feit dat hij van kleins af aan eigenlijk niet beter weet. Hij hielp al vroeg met slachten, wat ze toen nog zelf deden en is er zo ingerold. Bij Slagerij Op den Brouw benen ze alles nog zelf uit en verwerken het tot panklare producten voor de consument. Ze maken veel vleeswaren zelf en daarnaast ook kant en klare maaltijden.

“We verkopen vlees uit de directe omgeving, dus streekproducten. Ze weten waar het vandaan komt. De slagerij is een gezellige winkel met vakkundig personeel en een breed assortiment vlees, kip en heerlijke vleeswaren en salades waarvan veel uit eigen keuken. Ook gerechten die vlug klaar zijn behoren tot het assortiment. Ze hebben ook een flink assortiment belegde broodjes, waar ook veel vraag naar is. Daarnaast hebben ze tijdens de zomermaanden een groot assortiment voor de barbecue, van alleen vlees tot een complete barbecue, inclusief barbecueën, tafels, stoelen, terrasverwarmers en een koelkar.” De klanten van Slagerij Op den Brouw komen van over het hele eiland en van verder. Veel oud-Smerdiekenaars komen met regelmaat in de winkel en zeggen dan “tis hier toch lekkerder dan bie ons.” Dat vinden ze leuk om te horen. In de zomermaanden weten de vele toeristen de weg naar de winkel ook altijd weer te vinden. De droom van Peter is dat hij zo kan blijven doorgaan met het leveren van een goed product. Dat begint met een goede basis, dus eerlijk vlees en daarnaast wil hij steeds meer zelf gaan maken.

“Koop lokaal en denk ook aan de kleinere ondernemers die vele uurtjes draaien om de consument weer van producten te voorzien. “Bij ons kun je bijvoorbeeld ook terecht voor een vleescheque. Heel praktische en altijd leuk om te geven, zeker met de komende decembermaand voor de deur.” Of Peter nog tips heeft om de Thoolse winkeliers meer in het zonnetje te zetten? “Nou, eigenlijk niet. Dit is al een superidee waar jullie nu mee bezig zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief